Det er vedtatt at det blir seks fakultet, og juridisk fakultet består, melder avisa iTromsø.

- Dette har vært en ganske vanskelig debatt. Der har vært mye aktivitet i landsdelen, det ser vi på som positivt, sier rektor Anne Husebekk.

Seks fakulteter

UiT - Norges arktiske universitet vil fra 1. januar 2018 bli organisert i seks fakulteter med følgende sammensetning:

Det helsevitenskapelige fakultet pluss Avdeling for vernepleie pluss Idrettshøgskolen

Fakukltet for naturvitenskap og teknologi pluss fagmiljø i samfunnssikkerhet, sikkerhet og beredskap

Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi

Det juridiske fakultet

Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning pluss Institutt for reiseliv og nordlige studier + Institutt for barnevern og sosialt arbeid.

- Det er ikke usannsynlig at denne debatten komme opp igjen en gang i fremtiden, sier Husebekk.

Like før klokken 12.00 gjennomførte universitetsstyret en prøveavstemning omkring fakultetsstrukturen ved UiT - Norges arktiske universitet.

Stemte mot

Et flertall av representantene i universitetsstyret stemte mot innstillingen med fem fakulteter i prøvevoteringen i formiddag. Flere var skeptiske til å legge ned juridisk fakultet, og slå dette sammen med fakultet for biologi, fiskeri og økonomi. Dette gleder også dekan ved juridisk fakultet, Trude Haugli.

- Det er ikke avgjort før det er avgjort, men det ser ut til å gå i retning av å bevare juridisk fakultet. Det vil i så fall være et godt vedtak for universitetet. Dette har vært en krevende prosess for alle med stort engasjement og ulike syn. Innad hos oss har vi vært helt samstemt. Jeg håper på en bredere modell med flere enn fem fakulteter, sier hun.

- Det er i flertall. Da er det avgjort at det blir flere enn fem fakultet, sier rektor Anne Husebekk, som understreker at dette ikke er en endelig avstemning.

- Jeg synes det er vanskelig å se noen andre løsninger enn å bevare dagens struktur, gitt at det blir flere enn fem fakulteter, sier hun.

Styremedlem Hans-Kristian Hernes sier han er skeptisk av økonomiske og faglige grunner.

- Jeg er for færre fakultet, og redd for overlappende doktorgradsutdanninger og kostnadene ved dette. Går vi tilbake til å beholde dagens løsning vil vi få noen utfordringer, sier han.

Kritisk

KRITISK Herbjørg Valvåg. Foto: Reidar Ingebrigtsen

Herbjørg Valvåg, ekstern styremedlem, er forundret over prøveavstemning.

- Jeg er veldig redd for at vi nå skal gå tilbake til start og ikke få gjort noe som helst. Jeg opplever at de strukturene vi legger oss på når det gjelder Finnmark, har viktige elementer i seg som skal motvirke sentralisering. Vi må være forsiktige med å bruke innoverblikk og bøye av mot noen som sier at dette er sentralisering. Vi har jobbet mye med dette og må ikke gå tilbake, sier Valvåg.

Mats Beldo, en av studentrepresentantene, mener det er nødvendig å redusere fakultetene.

- Å bygge enhetlig følelse av internt fellesskap er ekstremt viktig. Når omgivelsene forholder seg til institusjonen, forholder de seg til UiT - ikke fakultetene. Jeg mener det er nødvendig å redusere fakultetene, sier han.

Styremøtet startet klokken 10.00, hvor planen om organisering av fag og campus er første sak som behandles.