Vedtaket, som ble gjort mot to stemmer fra FrP, gjør at Bardu innfører Fjelloven for statsallmenningen i kommunen. Vedtaket innebærer at kommunen forvalter de store allmenningområdene i kommunen gjennom et fjellstyre.

- Dette er en viktig prinsippsak, har ordfører Toralf Heimdal (Sp) uttalt.

Vedtaket gjør også at kommunen får inntektene fra allmenningsrettigheter i egen kommune. Fjelloven sier at inntektene skal brukes på å allmenningen. Frem til i dag har Statskog administrert og fått inn inntektene fra bruk av allmenningen i kommunen.

Statsstyrt

Sett bort fra Nordland, Troms og Finnmark, har Fjelloven styrt allmenningen i hele landet. Dette har vakt harme i Nordland og Troms. Flere nordnorske kommuner har gått mot staten, og innført fjelloven. I tillegg til Bardu har Beiarn, Saltdal og Storfjord kommunevedtatt å trosse staten ved å innføre fjelloven i egen kommune.

Bardu kommune innførte Fjelloven i 1996, men dette ble da stoppa av Landbruks- og matdepartementet. Det er dette departementet som har stoppa innføring av fjelloven i senere tid.

– Klasseskille

Landbruks- og matdepartementet har valgt å ikke innføre Fjelloven i Nordland og Troms i avvente av samerettsutvalget. Til NRK har Troms jeger- og fiskerforbund uttrykt at innføring av Fjelloven kan gi et klasseskille på fjellet, som forskjellsbehandler de som bor i områder med mye statsgrunn og de utenfra.