- En kald novemberdag i 2014 hadde jeg gleden av å legge ned grunnsteinen som markerte oppstarten for byggingen av den nye helikopterbasen her på Bardufoss. Det er en gledens dag når dette flotte bygget for NH-90 helikoptrene endelig er ferdig, sa Bø da han holdt en liten tale før snorklippinga.

Folkebladet-TV: Åpnet hangar på Bardufoss

- Bardufoss et kjerneområde

- Det er ingen tvil om at Bardufoss er en viktig base i Troms, midt i kjerneområdet for et av Forsvarets største fotavtrykk i Norge. Fra 2014 og fram til i dag har Forsvaret brukt rundt 750 millioner kroner på framtidige etableringer her på Bardufoss. Blant annet er det kommet et nytt kjøkken og messebygg, mange nye forlegningsbygg, og den nye brannstasjonen på flyplassen er snart klar til bruk. Denne helikopterbasen vi nå har på Bardufoss er svært viktig for at man skal kunne løse de samfunnsoppdrag knyttet til disse, så ja – bygget trenger nok grunnsteinen sin. Utviklingen i den sikkerhetspolitiske situasjonen i senere tid tilsier økt fokus på nordområdene. En moderne og funksjonell helikopterkapasitet med NH90 er et viktig bidrag til Forsvarets samlede kapasiteter og operative evne.

- Et løft for nasjonal sikkerhet

- Hangar 6 her på Bardufoss er etter mitt syn et betydelig løft for den nasjonale sikkerheten. Et skår i gleden er at vi enda ikke har fått på plass alle de bestilte NH90-helikoptrene. En gledelig nyhet er imidlertid at NH90 vil være kontinuerlig utplassert for havgående operasjoner fra sensommeren. Bø gav skryt til Forsvarsbygg som han mener har klart å fullføre et teknisk komplisert bygg.

- Jeg fjerner ikke grunnsteinen

Statssekretæren synes lite om utspillet fra SP-politiker Sandra Boch som med bakgrunn i at 339-skvadronen skal flyttes til Rygge, nå står fram og mener at Bø like gjerne kunne ha tatt med seg sørover igjen grunnsteinen han var med å legge ned i 2014.

- Jeg må jo ærlig talt si at jeg stusser litt over at SP ikke vil ha denne grunnsteinen stående. Dette er jo en gledens dag, og et fantastisk bygg for våre NH90-helikoptre, og jeg har så absolutt ikke tenkt å hjelpe henne med å få steinen fjernet.

- Da du var i 2014 sa du blant annet at grunnsteinen som ble lagt ned markerte at hovedbasen for helikopter skulle være på Bardufoss. Senere har du sagt at begrepet hovedbase ikke eksisterer. Hvordan forklarer du det?

- Den gang var det slik at denne avdelingen skulle styre alle militære helikoptre i Norge, og begrepet hovedbase var da helt naturlig å bruke da. Så er det kommet endringer i blant annet forsvarssjefens fagmilitære råd og Langtidsplanen som har gjort at man må vise vilje til å endre begrepsbruken. Det er nok andre som har lagt mer vekt på begrepsbruken enn det jeg har gjort.

- Hvordan skal man få dedikert helikopterstøtte til Hæren når 339-skvadronen og Bell-helikoptrene stasjoneres på Rygge?

- Nå er det slik at det ikke skal flyttes noen helikoptre herfra før man har et alternativ på, plass, slik Stortinget har uttalt. Den gode jobben 339-skvadronen gjør her i nord for blant annet politiet og hæren skal videreføres til man har alternativ kapasitet tilgjengelig.

- Når det gjelder helikopterstøtte til Hæren peker landmaktstudien på at Hæren må klare seg med en restkapasitet, samt sivile helikoptre. Er et slik at du mener at Kystvaktas NH90-helikoptre skal støtte Hæren?

Landmaktstudien

- Nå har landmaktstudien kommet med en statusrapport, og vi har vært veldig klare på at vi ikke skal legge noen politiske føringer på dette før regjeringen legger dette fram i oktober. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere dette nå.

- Hvor negativt er det for Bardufoss og indre Troms at man nå kaller basen helikopterbase og ikke hovedbase for helikoptrene i Norge?

- Vi satser jo på Bardufoss som er en flystasjon som ligger midt i et av kjerneområdene for de fotavtrykkene Forsvaret har i Norge. Her er det bygd nye forlegninger, og det klargjøres en ny brannstasjon. Ferdigstillelsen av Hangar 6 viser jo klart at vi satser på Bardufoss, uavhengig om man bruker uttrykket hovedbase eller ikke.

HILSTE PÅ DE FRAMMØTTE: Statssekretær Øystein Bø tok en runde og hilste på de frammøtte før han holdt sin tale og klippet snora for hangar 6. Foto: Stein Wilhelmsen
VEDLIKEHOLDSDOKK: I den nye hangar en vil hovedvedlikeholdet av de nye NH90-helikoptrene foregå. Foto: Stein Wilhelmsen