Stortinget vedtok å spytte inn 625 millioner friske kroner i landbruket. Dette er langt unna bøndenes krav på 1.450 millioner kroner.

– Oppgjøret øker avstanden til andre grupper med 3.700 kroner i året. Dette vil svekke rekruttering og øke avgangen til næringa, sier leder i Norsk Bondelag Troms, Asgeir Slåttnes.

I stortingsvedtaket er det også satt av 130 millioner kroner fra Landebrukets utviklingsfond.

Landbruks- og matminister, Jon Georg Dale (FrP), uttaler i en pressemelding at dette er en avtale som styrker landbruket i hele landet. Slåttnes er til en viss grad enig.

Beitetilskuddet viktig

– Jeg er glad for at han sier det han sier. For Troms er det viktig at det generelle beitetilskuddet ble beholdt. Det ble også økte tilskudd for utmarksbeiting. Samtidig var det viktig å beholde målprissystemet for gris. Målprissystemet er både viktig for distriktene og svinenæringa generelt. Dette er også tiltak regjeringa ville ha bort i forhandlingene, men som ble videreført etter forhandlingene med Venstre i Stortinget, sier Slåttnes.

Slåttnes understreker at vedtaket i Stortinget ikke er et resultat av en avtale med bøndene.

– Selv om vi var med på å forhandle om hvordan de ekstra midlene i jordbruksoppgjøres skille fordele, er det feil å si at regjeringa har inngått en avtale med oss, da vi brøt forhandlingene, sier Slåttnes.

Bøndene brøt forhandlingene med regjeringa 16. mai i år. Saka gikk da videre til forhandlinger i Stortinget. Tradisjonelt sett har Stortinget fulgt regjeringa. Venstre ga til slutt regjeringa flertall med et oppgjør på 650 millioner kroner, 240 millioner kroner mer enn regjeringas opprinnelige forslag på 410 millioner kroner. Tradisjonelt sett har Stortinget vedtatt forslaget til regjeringa.

– Det var lenge snakk om at stortingsflertallet ville gå opp til 970 millioner kroner, som ville gitt samme lønnsutvikling som andre grupper. Til slutt gikk Venstre bort fra dette, og ga flertall for regjeringa, svarer Slåttnes på spørsmål om det var feil av bøndene å bryte forhandlingene.

Løftebrudd

Senterpartiet er ikke videre imponert over årets jordbruksoppgjør.

– Det er synd at ikke FrP, H og V stod ved løftet fra jordbruksmeldingen om å redusere inntektsgapet. Selv om bøndenes organisasjoner har fått noe gjennomslag i fordelingsforhandlingene vil årets oppgjør for mange bønder gi store negative økonomiske utslag, sier Geir Pollestad (Sp) i en pressemelding.

Sammen med Ap, KrF, og SV var Sp med på et alternativt forslag som ville gitt 970 millioner kroner i friske midler til landbruket.

Til NRK har Jon Georg Dale uttalt at Regjeringa strakk seg langt da de gikk for Venstres forslag. Dale mener oppgjøret gjenspeiler moderasjonslinja som kjennetegner resten lønnsutviklinga forøvrig.