I fjor ble det avgjort at bankfilialen i Salangen skulle bort. Bakgrunnen var omstillingsbehov som følge av økt digitalisering og endret kundeadferd.

Krever pass som legitimasjon

Men noen kunder må fortsatt oppsøke banken. En kvinne i Salangen Folkeblad kjenner til har vært kunde i SpareBank1-Nord-Norge i omkring 40 år. Da var det tid for å opprette nettbank-konto. Sparebankens filial i Målselv krevde at hun måtte ha pass som legitimasjon. Sparebanken godkjenner nemlig ikke hennes bankkort som de selv har utstedt som gyldig legitimasjon. Da reiste hun til det nærmeste lensmannskontoret som skriver ut pass, Målselv lensmannskontor. Og der måtte hun vise legitimasjon da hun bestilte passet, og lensmannskontoret godkjente ironisk nok bankkortet hennes som legitimasjon. Det tar et par uker før hun får passet. Det betyr at kvinnen må betale flere hundre kroner for et pass hun ikke har bruk for, og må kjøre to ganger til Bardufoss, totalt 24 mil for å opprette nettbank konto.

Krav til alle bankene

Folkebladet tok kontakt med ledelsen i sparebanken. Banksjef Siri Lund svarte på en e-post.

– Vi har forståelse for at dette kan virke tungvint, men dette handler om et krav alle norske banker må forholde seg til. For å kunne bruke nettbank, trenger man nemlig BankID – en felles norsk ordning for elektronisk identifisering og elektronisk signering. Med BankID kan man logge seg inn på en rekke ulike tjenester. I tillegg til nettbank og mobilbank, kan man for eksempel benytte BankID hos nær sagt alle offentlige tjenester, som Altinn, Nav og Skatteetaten, skriver Lund

Strammet inn på krav

– Det er viktig at din BankID ikke kommer i gale hender, og dermed kan misbrukes. Derfor stilles det svært strenge krav til de som utsteder BankID.

For å kunne få BankID, kreves det at du kan legitimere deg. Finansnæringen og BankID har de senere årene strammet inn på kravet til legitimering. Det er nå kun pass eller tilsvarende dokument som er godkjent som legitimasjon når norske banker skal utstede BankID. Når det gjelder legitimasjonskravet for å få et pass, er det vanskelig for oss å kommentere dette, fortsetter Lund.