[Rett på sak]

– Hva skjer på Fossmotunet i sommer, Elsa Nymo?

– Vi skal stort sett ha de samme aktivitetene som tidligere. Jeg er nyvalgt leder i Støtteforeninga for Fossmotunet. Vi i støtteforeninga skal sørge for at tunet ser presentabelt ut.

Folkebladet-TV: Se innslag fra Fossmotunet

– Hva skal dere gjøre?

– Vi skal først og fremst drive vedlikehold. Det blir takreparasjoner og så blir det reparering av Fossmostua, med håp om at den vil framstå i sin opprinnelige form sommeren 2018.

– Hva skjedde med Fossmostua?

– Det var under restaureringen at det ble gjort en feilvurdering av materiale. Det ble brukt plast og det resulterte i råte. Vi har hatt en tørkeperiode av huset som snart er over og da kan man begynne med ny syll.

– Hva er syll?

– Syll er grunnstokkene i huset, de som ligger på grunnmuren.

– Og så skulle dere reparere noen tak?

– Vi har to håndverkere i styret til støtteforeninga, som har vært med tidligere, og de skal også bidra i år. På skolestua ligger det i dag torv, men den skal tas bort. Så skal det legges papp, som skal danne grunnlaget for skifer, som skal legges senere. Og det blir gammel skifer, ikke ny.

– Noen snekkere skal vel også i sving?

– Blir Fossmotunet åpent for besøkende i sommer?

– Det blir det. Det skal være en skoleungdom her i sommer, som skal klippe plenen og drive ned annet vedlikehold. Han skal også ta imot tilfeldige besøkende og grupper som henvender seg til Midt-Troms museum for besøk. I dag kommer den første gruppa på besøk og i tillegg til omvisning, vil de få servert rømmegrøt og spekemat på kafeen på låven.

– Var det ikke snakk om at det skulle være virksomhet i husene?

– Jo, på Fossmodagan, som er på første helga i august, da vil det bli virksomhet over alt. Det blir gammeldags undervisning i skolestua, virksomhet i smia og andre håndverksaktiviteter. Og selvfølgelig, mattradisjoner skal vises, det skal blant annet kokes gomme og stekes flatbrød.

– Blir det fokus på laksefiske i Målselva?

– Ja, vi vil få den tradisjonen fram i lyset. I sin tid kom det engelske fiskelorder hit og ble tatt imot av Ingeborg Olsdatter, kona på gården.

– Er støtteforeninga viktig for Fossmotunet?

– Ja, uten støtteforeninga kan ikke Fossmotunet stå fram slik som det skal. Museet har eksistert siden 1963 og støtteforeninga har eksistert siden da. Først var det bondekvinnelaget som drev støtteforeninga, siden ble det en egen forening. Det var da Midt-Troms museum overtok tunet og vi måtte forholde oss til dem.

– Har dere mange medlemmer?

– Et sted mellom 50 og 60, men mange begynner å bli så godt voksne at de trenger avløsning i aktivitetsarbeidet. Så vi vil gjerne ha ungdommer med.

– Aase Nordmo Løvberg skal inn på tunet?

– Ja, det blir avduking av statuen den 10. juni 2018, da ville hun ha fylt 95 år. I år skal vi bare markere hvor monumentet skal reises, med bildestoff og musikk. Mor til Aase Nordmo Løvberg bodde her på Fossmoen og hun var også glad i musikk, så det er klart vi må ha musikk på Fossmodagan.

– Men du har også bodd her?

– Ja, jeg vokste opp her på Fossmoen. Jeg er direkte etterkommer etter Ole Johnsen og Ingeborg Olsdatter. De var mine oldeforeldre.

– Din oldemor var en markert dame?

– Ja, hun var en lederskikkelse og det ble på spøk sagt at hun var like brei som hun var høy. Hun var kjent for å være meget gjestfri. Hun var raus og ga av det hun hadde og tok imot folk som ferdes forbi på den tids fylkesveg, nemlig Målselva.

– Du er også med i Målselv historielag?

– Ja, jeg er nestleder der og det er vi som står for Aase Nordmo Løvberg prosjektet. Vi har hatt kronerulling i et år og samlet inn 600.000 kroner. Det gjenstår å samle inn 300.000 kroner før alt er i boks. Merete Sejersted Bødtker skal lage statuen.

– Og så er du med i hagelaget?

– Ja, det er jeg også. Bakgrunnen min er at jeg er glad i tradisjonsplanter og har fått min inspirasjon fra Fossmo-hagen. Den står inntil Fossmostua og den har i dag hagelaget ansvaret for. I tillegg har hagelaget hagevandringer, informasjonsmøter om hagestell og møter hvor man utveksler erfaringer, for å nevne noe.

– Hvem er du?

– Jeg er født i Dividalen, fordi familien min var evakuert dit under krigen. Flytta tilbake til Fossmo i 1945 og vokste opp der. Etter grunnskolen ble det husflidsskole, gymnasfag og Statens lærehøyskole i forming i Oslo. Tatt lederutdanning ved Universitetet i Tromsø. Jobba som formingslærer på Olsborg og Høgtun. De siste 20 årene som rektor.

– Hobbyer?

– Korsang.