Det melder NRK. Fjelloven, som gir kommunene rett til å forvalte og å ta inn penger for bruk av egen utmark, gjelder ikke Troms og Nordland. Dette gjør at verdiene ikke blir igjen lokalt, slik som i resten av landet.

Nå kan Bardu kommune følge Beiarn kommune i Nordland, ved å oppnevne et lokalt fjellstyre, som skal forvalte utmarka i kommunen.

– Saken kommer opp til politisk behandling i formannskapet torsdag, og i neste uke i kommunestyret i Bardu. Jeg kan ikke forskuttere noe vedtak, men innstillingen er at man gjør at prinsippvedtak, og at vi skal innføre fjelloven og underrette departementet, sier ordfører Toralf Heimdal (Sp) til NRK.

Stopp

Det er i Landbruks- og matdepartementet saka stopper.

– Ettersom styrings- og forvaltningsordningen for Nordland og Troms er utredet av Samerettsutvalget men ikke er ferdigbehandlet ble det ikke vurdert som hensiktsmessig å be statsallmennings­lovutvalget om å inkludere forvaltning og lovverk av statsgrunn i Nordland og Troms i sitt arbeid, har landbruksminister Jon Georg Dale tidligere uttallt til NRK.

Han viser videre til Statskog, som han mener gjør en god jobb i å forvalte utmarksområdene i Troms og Nordland.

Selv om blant annet Høyre har signalisert at de ønsker at loven skal gjelde hele landet, har det skjedd lite i sentralforvaltninga til nå.