Klokka 06.24 onsdag morgen inntraff sommersolverv, og sola sto da så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av året. Det stunder altså mot vinter igjen, men ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard trenger du ikke fortvile av den grunn.

Beste varmen

– Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv, slår han fast.

LANG DAG Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Jordas årstider skyldes at jordaksen heller. Helningsvinkelen er for tiden 23,5 grader og endrer seg meget langsomt over en periode på 41.000 år. For tida retter aksen seg opp slik at polarsirkelen flytter seg litt nordover fra år til år. Kloden roterer rundt sin akse, og i løpet av året flytter den skråstilte jordkloden seg en gang rundt sola, sier han.

Maksimalt

Han forteller at i et visst punkt i banen skrår jordas nordlige halvkule maksimalt mot sola.

– Sett fra nordlige bredder når sola da sin høyeste posisjon på himmelen gjennom året, og dette inntraff onsdag klokka 06.24 norsk sommertid, sier Røed Ødegård, som har sendt ut pressemelding sammen med sin kone, science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

På sørlige bredder står sola samtidig på sitt laveste slik at det der blir vintersolverv.

Ikke over

Men selv om det altså nå igjen går mot vinter og mørketid, så betyr ikke det at sommeren nødvendigvis er over. Og det er jo greit å vite for nordlendinger som med unntak av ei uke i starten av juni ikke har hatt den beste våren og sommerstarten.

– Fordi det tar lang tid for land, luft og hav å varmes opp, er den varmeste perioden som regel en stund etter sommersolverv. Av tilsvarende årsak har vi oftest kaldest vintervær en stund etter vintersolverv, forklarer Røed Ødegaard.

Og det støttes av meteorologene, for til helga meldes det om opp mot 20 grader og sol igjen i Midt-Troms. Også utover i neste uke melder langtidsvarslene om rundt 20 grader.