At Salangen lensmannskontor har blitt en del av Troms politidistrikt har utvilsomt skutt fart i arbeidet med Sjøvegan-drapet. At materiale ikke er digitalisert har vært en problemstilling i mange år uten at ledelsen i det gamle Hålogaland politidistrikt tok grep.

Kjenner saken godt

– Dette er en sak jeg kjenner godt. Jeg var med da det skjedde i 1998. Det har pågått en prosess med et par møter i Tromsø i forbindelse med overtakelsen fra gamle Midtre-Hålogaland politidistrikt. Nå er jo denne saken en del av Troms politidistrikt. I dag hadde vi et møte der påtaleleder i Troms og leder av felles etterforskningsenhet i Tromsø var med. Min rolle er som leder av den driftsenheten saken ligger, forklarer Nilsen.

Flere konkrete oppgaver

– Vi er enige om at denne saken skal etterforskes i Midt-Troms lensmannsdistrikt der vi spiller på de ressurser en til enhver tid har. Per nå har vi konkrete etterforskningsgjøremål som å følge oppTyskland-sporet. Men vi har også flere konkrete oppgaver å følge opp etter at saken kom opp i Åsted Norge. Vi har ei liste over arbeidsoppgaver som vil bli fulgt opp fremover. Det vil bli ei lita gruppe som skal jobbe med saken. Vi kommer til å ta personell ut og inn av gruppa etter behov. Per i dag er det slik at Hans Roar Rasmussen fortsetter som etterforskningsleder for saken i tillegg til ulikt personell som går ut og inn av gruppa, sier Nilsen.

Skal digitalisere materiale

Unødvendig å åpne saken

– Betyr dette at saken er formelt åpnet igjen?

– Nei, her må vi avklare litt i forhold til begrepsbruk. Denne saken er henlagt av tekniske grunner. Den gangen hadde en ikke flere etterforskningskritt en ønsket å ivareta der og da. Men det har hele tiden vært jobba med saken. Ei straffesak som er henlagt uten kjent gjerningsperson trenger ikke å åpnes igjen. Politiet kan fortsette å etterforske en slik sak selv om den er henlagt. Dette handler om å etterforske så lenge en har noe å etterforske, sier Nilsen.

Enorme mengder informasjon