Torsdag kveld meldte NTB at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) trekker forslaget om å fjerne pliktleveringssystemet for torsketrålerne. - Det er bare å gratulere alle som har stått opp mot Høyre og Frp sin fiskeripolitikk. De er tvunget til en taktisk retrett, det avgjørende slaget står i det neste storting. Dette viser at valget i år blir enda viktigere enn før, sier Cecilie Myrseth, leder av Troms Arbeiderparti.

Utvikling

Som fylkesrådsleder ledet hun en delegasjon av berørte kystpolitikere fra Nord-Norge da stortinget i april hadde høring om pliktordningen. Sammen leverte de felles uttalelse.- Sandberg sitt forslag ville kuttet linjen mellom hav og land. Da ville fisken kunne sendes fritt ut av landet, og arbeidsplasser forsvinne. Arbeiderpartiet har vært tydelig på at vi vil gå motsatt vei. Vi mener at fisken i nord må gi ringvirkninger i nord. Fisken tilhører fellesskapet og skal være en bærebjelke også for fremtidens verdiskaping langs kysten, sier hun.Arbeiderpartiet erkjenner at pliktsystemet ikke fungerer godt nok.- Vårt utgangspunkt er utvikling framfor avvikling. Arbeiderpartiets mål er å få fisken som omfattes av pliktsystemet på land og inn til anleggene. Pliktsystemet må forbedres i dialog med fiskerne og industrien. Det er altfor passivt å bare gi det opp slik som Sandberg ville, sier fiskeripolitisk talskvinne i Troms Arbeiderparti og 3. kandidat til stortinget, Kari-Anne Opsal.

Beklager uroen

Både Myrseth og Opsal stod bak initiativet til Troms Arbeiderparti om å samle mest milig av det politiske Nord-NOrge mot Høyre og Frp-regjeringens fiskeripolitikk. De beklager uroen regjeringen har skapt.- Vi må ta utgangspunkt i at det skal være trygge arbeidsplasser for fiskeriansatte og deres familier. Sikker råstofftilgang er en forutsetning. Høyre og Frp har vist at de er i utakt med landsdelen. Folk har stått sammen og protestert når fiskeriministeren har dukket opp. All honnør til Kystopprøret, sier de.