Han er direktør i Trygg Trafikk og viser til at så langt i år har 36 personer mistet livet i trafikken.

Ti av disse omkom i mai. I samme tidsperiode i fjor mistet 47 mennesker livet. Trygg Trafikk og Johansen mener nedgangen er et skritt i riktig retning, men vi vet at den gode trenden fort kan snu.

– Det er positivt at utviklingen går i riktig retning, men de nasjonale målene er enda mer ambisiøse. Fremdeles mister altfor mange livet eller blir alvorlig skadet. Arbeidet må intensiveres og politikontroller er dokumentert et av det mest effektive ”verktøyene” mot trafikkulykker, sier han.

Viktig

Johansen mener UP er blant de viktigste aktørerne bak nedgangen i antall ulykker.

- Derfor er vi sterkt kritisk til det regjeringsoppnevnte Frøstrup-utvalgets forslag om å legge de ned, påpeker han og tilføyer:

– Høy fart, uoppmerksomhet og ruspåvirket kjøring er blant de hyppigste årsakene til de alvorligste ulykkene. Det er hevet over enhver tvil at UPs virksomhet bidrar sterkt til å luke bort farlige trafikanter fra veiene.

Tar stadig flere

I 2015 tok UP 104.609 personer for trafikkforseelser, og tallet økte til 113.043 i 2016. Det ser ut til at trenden fortsetter. Ved utgangen av april hadde UP tatt 39.416 på norske veier. Det er en økning fra 36.730 i samme periode i fjor.

– Folk er redde for å bli stoppet i politikontroll, få bot eller å miste lappen. Oppdagelsesrisikoen gjør at folk tråkker mindre på gassen og kjører bedre. Det er fint fordi det redder liv og helse, sier Johansen.