Kunnskapsparken på Finnsnes er booket 23. juni for å skulle huse et skikkelig stormøte. Formodentlig stimler kommunestyrerepresentantene fra Lenvik, Tranøy, Berg og Torsken hit denne dagen, men det er ennå ikke helt sikkert. De er nemlig ennå ikke invitert.

Kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms forklarer hvorfor.

– Møtet er berammet til 23. juni, men vi har ennå ikke formelt sendt ut noen innkalling. Vi kan nemlig ikke forskuttere stortingsbehandlinga, og kan dermed ikke sende ut innkalling før etter 8. juni, sier Andreassen.

Diskutert med ordførerne

For det er 8. juni at Stortinget skal fatte sitt endelige vedtak om kommunestruktur, og med det blant annet om de fire kommunene på Senja skal gå sammen i en storkommune.

– Det følger av inndelingsloven at fylkesmannen så raskt som mulig etter sammenslåing skal innkalle til et felles kommunestyremøte. Det er årsaken til at vi forbederer oss før vedtaket er fattet, sier Andreassen.

– Enn om det plutselig ikke blir vedtatt noen sammenslåing; blir det ikke noe av møtet da?

– Hvis det skulle bli noe annet vedtak fra Stortinget må vi se hva det går ut på, og det blir bare felles kommunestyremøte for de kommunene som Stortinget vedtar å slå sammen. Når det er sagt tyder mye på at det blir én sammenslått kommune på Senja, men vi må likevel avvente og se det formelle vedtaket, sier Andreassen.

Fylkesmannen har hatt møte med de fire ordførerne for å diskutere den praktiske gjennomføringa av det berammede møtet.

Agenda for dagen

Agendaen for stormøtet – dersom det blir noe av – vil i all hovedsak være etablering av ei fellesnemnd.

– Dette for å kunne begynne på arbeidet med etableringa ev en ny kommune, opplyser fylkesmann Bård M. Pedersen.

Han poengterer agenda på et slikt første møte naturlig nok vil være nokså overordnet.

– I tillegg til etablering av fellesnemnda, vil det hanlde om navn på kommunen og kommunevåpen. Det vi bli lagt opp til separate møter underveis, og at man møtes sammen til slutt, sier Pedersen.

Kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen forteller hvordan de hos fylkesmannen har vært nødt til å planlegge et stormøte med forbehold. Foto: Andreas Isachsen