Lenvik kommune fikk inn seks tilbud i forbindelse med anbudet om utbygging av ny brannstasjon på Finnsnes. NCC er entreprenørselskapet som har trukket det lengste strået og av Lenvik kommune er innstilt som valgt tilbyder. Aktør som bygger AS ble rangert som nummer to i konkurransen, og har valgt å klage på avgjørelsen. De mener tildelingen er i strid med lovverket og har engasjert advokat Heikki Giverholt ved advokatfirmaet Føyen Torkildsen As.

I klagen som ble oversendt kommunen tirsdag påpeker Giverholt at kontrakten skulle vært tildelt Aktør.

«Begrunnelsen for dette er prinsipalt at NCCs tilbud skulle ha vært avvist, både fordi tilbudet inneholder vesentlige avvik fra konkurransedokumentene og fordi kommunen har foretatt ulovlige avklaringer med NCC etter tilbudsfristens utløp», skriver Giverholdt i klagen til kommunen.

– Flere avvik fra kravene

Aktør peker på en rekke avvik fra konkurransekravene i NCCs tilbud, også avvik som ikke er tatt med i totalsummen til NCC. Blant annet på grunnundersøkelse og vanntilknytning.

– Grunnundersøkelser er ikke tatt med i prisen, som det skal være når det er krav om peling som fundamenteringsmetode, påpeker daglig leder i Aktør Espen Haugan.

– Kostnader med å knytte vannledning fra tomtegrensen og til navngitt tilknytningspunkt ved Esso er ikke oppgitt. Bare dette punktet koster over 414.810 kroner etter våre beregninger, sier Haugan videre.

Videre peker Aktør på avvik vedrørende mobilt vaskestillas hvor NCC bare har budsjettert kostnad og ikke endelig kostnad. Kommunen har heller ikke medtatt kostnadene for eksosavtrekk i summeringen til NCCs tilbud.

I klagen til kommunen peker advokat Giverholt på at det følger av anskaffelsesforskriften §9-6 (1)b at oppdragsgiver skal avvise et tilbud som inneholder «vesentlige avvik fra konkurransedokumentene».

«Det gjøres gjeldende at de ovenfor nevnte avvik, både samlet og enkelte isolert sett, innebærer et vesentlig avvik fra konkurransedokumentene», skriver advokaten, og peker på at avvikene er av stor betydning for prosjektet og oppdragsgiver samt at avvikene har stor betydning for rangeringen av tilbudene.

«I denne konkurransen er det klart at alle avvikene til NCC har betydning for rangeringen. Det vises til redegjørelsen nedenfor i punkt 5 som viser at Aktørs tilbud er det økonomisk mest fordelaktige når man hensyntar og prissetter alle avvikene til NCC», skriver Giverholt.

Mener de har lavest tilbudssum

Aktør hevder i klagen at avvikene som ikke er tatt med i tilbuddssummen til NCC beløper seg på 872.700 kroner. Når disse legges på tilbudssummen til NCC blir det klart at Aktør har den laveste tilbudssummen.

I klagen pekes det videre på at kommunen har tatt kontakt med NCC for å gjøre avklaringer etter tilbudsfristens utløp, noe de hevder har medført at NCC har forbedret sitt tilbud som er i strid med lovverket.

De ber kommunen om å omgjøre tildelingsbeslutningen, og varsler med rettslige skritt ved negativt svar.

– Vi stiller oss meget kritisk til måten Lenvik kommune har gjort sin tilbudsevaluering på, sier Haugan.

– Vi forventer jo at kommunen i det minste gjennomfører slike prosesser i henhold til lovverket og at de innehar den kompetansen de trenger.

De forventer at kommunen tar klagen til følge.

– Vi anser saken som så tydelig at vi forventer et positivt svar, sier Haugan.

Teknisk sjef Geir Fredriksen i Lenvik kommune bekrefter at de har mottatt en klage fra Aktør som bygger AS.

– Det er korrekt. Vi har saken til vurdering, og det foreligger ennå ingen konklusjon. Vi må også drøfte om denne klagen skal ha oppsettende virkning, sier Fredriksen.

– Når vil klagen være ferdig behandlet?

– Vi prøver å få gjort det så fort som mulig i samråd med ekspertise.

Utover det ønsker ikke Fredriksen å si mer om saken.

KRITISK: - Vi stiller oss meget kritisk til måten Lenvik kommune har gjort sin tilbudsevaluering på, sier daglig leder Espen Haugan i Aktør som bygger AS. Foto: Susanne Noreng Foto: Susanne Noreng