Det bekrefter lensmann Arnold Nilsen ved Lenvik lensmannskontor til Folkebladet.

– I begynnelsen av april fikk politiet en bekymringsmelding vedrørende Finnsnes ungdomsskole, som gikk på at at det var mange enkeltelever som følte seg krenket og til dels trakassert i forbindelse med at det verserte bilder av dem på sosiale medier, opplyser Nilsen.

Noen bilder var tatt av jentene selv, som de så hadde delt med andre, men det var også bilder som jentene mente var fotografert i skoletida uten at de var oppmerksomme på det. Bildene skal ha blitt presentert på en støtende måte.

– Dette er et kjent ungdomsproblem overalt, og her syntes det å være såpass massivt med mange innblandet og bilder på vidvanke at vi gjennomførte en aksjon, sier lensmann Arnold Nilsen.

Under etterforskning

I første omgang er seks elever siktet. Siktelsene går hovedsaklig på oppbevaring og distribusjon av ulovlige bilder.

– Disse seks har vært inne til avhør, og det er tatt beslag i mobiltelefonene deres for å sikre bildematerialet. Deres verger var selvfølgelig til stede under avhørene, opplyser Nilsen.

– Er det mange fornærmede i denne saken?

– Vi er ikke ferdige med etterforskninga, så hvor mange det blir til slutt tørr jeg ikke si, men det er flere fornærmede og da hovedsaklig jenter.

– Hva skjer videre?

– Vi driver og etterforsker saken, og ser at den er nokså omfattende med mange innblandet – det er tydelig at det er populært å dele bilder på denne måten. I tillegg til at vi gjennom etterforskning er igang med å sikre bevis og skaffe oss oversikt, har vi sammen med skolen jobbet forebyggende. To av våre tjenestemenn har vært ved skolen og hatt runder med elevene og fortalt hva som er greit og hva som ikke er greit når det gjelder sosiale medier og fotografier, opplyser lensmannen.

Varsom med beskrivelsene

– Gjelder det deling av nakenbilder i denne saken?

– Her har vi et relativt lite ungdomsmiljø på en spesifikk skole, så jeg skal være varsom med å gå inn på nøyaktig hva det er snakk om, men det dreier seg om både bilder og tekst, og vi er ikke i tvil om at mye av det er ulovlig, sier lensmannen, som forteller at beslagene som går på tekst dreier seg om betegnelser og rangering.

Lensmannen understreker at formålet med politiets inngripen i situasjonen ikke er å straffe ungdommene, men å få dem på bedre tanker.

– Hva etterforskninga ender med tørr jeg ikke si, men vi har i hvert fall et veldig sterkt fokus på forebygging – at ungdommen får bedre vaner for opptak, lagring og deling av bilder, sier Nilsen.

Han kan for øvrig meddele at mange er fornøyde med at politiet har grepet inn i situasjonen. På den andre siden er politiet også blitt kontaktet av misfornøyde foreldre.

– Disse foreldrene mener at saken er så omfattende og at så mange er med på denne aktiviteten, at det oppleves som stigmatiserende for de som er siktet og har opplevd beslag. At denne problematikken er omfattende er riktig, og at vi ikke har oversikt over hele omfanget er helt sikkert, sier Nilsen.

Kjenner ikke detaljene

Rektor Berit Gillebo ved Finnsnes ungdomsskole ønsker ikke å kommentere saken.

– Dette er en sak som er fryktelig belastende for alle parter, og er noe vi midt i eksamenstiden ønsker ro rundt.

FAU-leder ved Finnsnes ungdomsskole, Ralph Simonsen, sier at foreldreutvalget er kjent med saken i hovedtrekk, men ikke detaljene.

– Vi er kjent med at det har vært en hendelse som skolen håndterer, og vi er kjent med at politiet har vært på skolen og beslaglagt noe og at det så vidt jeg vet også skal ha vært en kort midlertidig pågripelse, sier Simonsen.

– Det er en kjedelig sak for alle parter. Samtidig er det veldig bra at det har kommet fram for politiet og at de etterforsker det. Jeg stoler på at politiet ivaretar alle parter i saken, sier han videre.

FAU har foreløpig ikke foretatt seg noe i saken, og har heller ikke tatt det opp på FAU-møte internt.

– Vi forholder oss rolig enn så lenge. Vi synes det er greit at politiet får gjort jobben sin først og får avdekket det som faktisk har skjedd. Det blir veldig fort spekulasjoner i en slik sak, så jeg synes det er et klokt valg av skolen å holde en lav profil på dette enn så lenge, sier Simonsen.

Han synes det er trist at det har oppstått en slik ukultur også på Finnsnes.

– Det er noe man desverre ser i samfunnet ellers i dag, en ukultur på spredning av slike bilder. Vi kan ikke være så naiv at vi tror det ikke skjer her på Finnsnes. Det er bra at politiet får tatt tak i dette, og det er synd for de involverte parter. Men samtidig så er det nok også vi voksne som har sviktet i opplæringen, sier Simonsen.

Forebygging: Lensmann Arnold Nilsen understreker at de i politiet har stort fokus på forebygging når det gjelder sosiale medier og bilder. Foto: Stian André Lund Foto: Stian Andre Lund
Kjedelig sak: FAU-leder Ralph Simonsen ved Finnsnes ungdomsskole påpeker at det er en kjedelig sak for alle parter. Foto: Knut Løkse Nilssen Foto: Stian Andre Lund