Tidligere år har både politiet, arbeidstilsyn og Skatteetaten i Tromsø, blitt kontaktet av kunder som har opplevd uferdig og dårlig arbeid i forbindelse med kjøp av tjenester fra omreisende håndverkere, også kalt Travellers.

Etatene ber nå publikum være på vakt.

- Håndverkerne reiser ofte fra dør til dør på denne tiden av året.  De tilbyr sine tjenester til lave priser, annonserer gjennom flygeblader og ønsker gjerne kontakt betaling. Oppdragene som tilbys er varierte og kan være alt fra steinlegging, asfaltering, vasking av tak og flere andre håndverktjenester, melder sjef for ordensseksjonen ved Tromsø politistasjon, Hans Martin Moen, i en pressemelding.

Samarbeid

De siste årene har det tverretatlige samarbeidet i Tromsø sett en jevn aktivitet i Tromsø-området knyttet til omreisende håndverkere.

Arbeidstilsynet har ved flere anledninger vedtatt stans i arbeidet på flere privatadresser i byen og Skatteetaten har sikret forfalte skatte- og avgiftskrav.

I 2015 startet Politiet, Skatteetaten, Tollvesenet, Arbeidstilsynet og Statens vegvesen et formelt samarbeid som har til hensikt å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Samarbeidet består blant annet av økt kontrollvirksomhet og tettere samhandling. Hensikten er å komme de useriøse aktørene i markedet til livs.

- De aktørene som driver seriøst er selvsagt velkommen til å fortsette sin virksomhet, påpekes det videre i pressemeldingen.

Dette kjennetegner useriøse omreisende håndverkere:

Driver oppsøkende virksomhet og tilbyr sine tjenester på døra

Fremstår som seriøse foretak med organisasjonsnummer

Jobber svart og krever gjerne kontant betaling

Ønsker gjerne forskudds- og eller delbetaling

Forsvinner like fort som de kommer

Kan oppføre seg truende mot kunder/publikum

Ber publikum om hjelp

Politiet ønsker nå tips dersom potensielle kunder blir oppsøkt av useriøse håndverkere, eller dersom publikum ser at slikt arbeid pågår i sitt nærområde.

Har du opplysninger knyttet til useriøse håndverkere, ta i så fall kontakt med politiets operasjonssentral på telefon 02800.