I mange vassdrag i Troms er det fortsatt mye snø. Det gjør at flomfaren for en større flom i vår er stor.

- Det er fortsatt mye snø i fjellene i Troms. Den nærmeste uka er det fortsatt meldt relativt kjølig vær, og det er ikke noe som tilsier at det vil bli flom den nærmeste uka. Men på lang sikt er det større sannsynlighet enn normalt for at det kan bli flom, og da en relativt stor flom, sier vakthavende hydrolog Erik Holmquist ved Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til Folkebladet.

Avhenger av været

Holmquist sier at de ser at våren er i gang og at det har begynt å smelte i litt lavereliggende områder. Men fortsatt ligger det altså mye snø igjen. Om det blir vårflom og hvor stor den blir avhenger nå helt på været framover.

- Om det blir væromslag fra relativt kjølig vær til skikkelig varme så kan det bli flom, eller om vi får mer moderat varme og regn oppå der så kan det også bli flom. Blir det gradvis varmere og det smelter unna gradvis så er det gunstig for å få en mer moderat vårflom, sier Holmquist.

Målselva utsatt

I NVEs vårflomanalyse er det varsel om at i høyereliggende vassdrag er det opp mot 80 prosent sannsynlighet for vårflom på oransje nivå, det vil si en flom som kan medføre alvorlige skader.

Det er særlig Målselva med 80 prosent sannsynlighet og Salangselva med 40 prosent sannsynlighet som peker seg ut som flomområder i Troms.

Sist det var storflom i Troms i 2012 ble det skader for totalt 70 millioner kroner. 90 prosent av skadene var i Målselv, de øvrige var fordelt på Bardu, Balsfjord, Storfjord og Salangen. I alt 50 bønder ble rammet og over 5.000 dekar dyrka mark ble påført store skader i 50-årsflommen.

- Det var en veldig spesiell situasjon hvor det gikk rett fra vinter og over til tropevarme som førte til flommen, sier Holmquist.

Han opplyser at det også tidligere år har vært like mye snø liggende som nå på denne tiden, uten at det har ført til flom.