I disse dager markerer Målselv Maskin sitt 50-årsjubileum. Firmaet ble startet av Are Eriksen i mai 1967. I dag er bedriften bunnsolid med 123 millioner kroner i egenkapital, og i fjor kjøpte AF-Gruppen, et av norges største entreprenørselskaper, 70 prosent av firmaet.

26,8 millioner

Fjorårets regnskap viste en omsetning på 188 millioner kroner og et resultat før skatt på 26,8 millioner kroner. Det er daglig leder Frank Eriksen veldig godt fornøyd med.

– Ja, fjoråret ble bra. Vi hadde stor aktivitet. I 2015 var vi jo oppe i 225 millioner kroner i omsetning og et resultat på 31,6 millioner kroner, men det var et spesielt år, sier Eriksen.

Målselv Maskin hadde i fjor ingen store prosjekter som drev omsetningen i været.

– Nei, det var mer på det jevne med mange mindre prosjekter, sier Eriksen.

Utbytte

De to siste årene er det tatt ut 20 millioner kroner i utbytte. Brorparten til AF Gruppen, men de seks aksjonærene i Eriksen-familien fikk seks millioner kroner i fjor.

De ansatte med et ordinært årsverk kunne kvittere ut 83.000 kroner.

– Vi er et godt kapitalisert firma med over 100 millioner kroner på bok. Nå er vi også en del av et større firma, og det er tradisjon hos de største eierne å ta ut utbytte, sier Eriksen.

Tøffere i år

Men om fjoråret var et godt år blir 2017 et langt tøffere år for Målselv Maskin.

– Nå er det et langt tøffere marked. Det er flere entreprenører enn det er anbud til. Det har skjedd mye i Forsvaret i Indre Troms de siste årene, men nå er det stopp. Vi har hatt 20-50 prosent av omsetningen i Forsvaret de siste årene, men nå er det null. Vi har arbeid på kort sikt, men for å oppnå en årsomsetning på 180 millioner kroner må vi omsette for 15 millioner kroner i snitt per måned. Og da må vi lenger ut og på bortebane. Da blir marginene knappere, sier Eriksen.

Kjøpe seg inn

Nettopp for å posisjonere seg i et nytt marked har Målselv Maskin en intensjonsavtale om å kjøpe opp Tromsø-firmaet Grav og Spreng.

– Vi ønsker å se på Tromsø-markedet, og da er det lurt å kjenne noen for å komme seg inn på det markedet. Det er et helt annet markedet, og hvis du ikke får fotfeste kan det være veldig vanskelig å komme seg inn i et ukjent marked, sier Eriksen.

Målselv Maskin har fått laget en egen historiebok om firmaet i anledning 50-årsjubileet.