Det meste av havbruksforskningen skjer per dags dato sør i landet - det vil si fra Trøndelag og sørover. Dette har Troms fylkeskommune i samarbeid med forskningsinstituttene i nord tenkt å gjøre noe med.

Derfor inviterte næringsetaten i fylkeskommunen oppdrettsnæringen, forskere, leverandører og forvaltere til Sommarøy for å sammen diskutere hva som skal til for å øke havbruksforskninga i nord.

Vekst

Fylkesråd for helse, kultur og næring, Willy Ørnebakk (Ap), innledet workshopen med å ønske velkommen og understreke potensialet for mer havbruksforskning i Nord-Norge, og spesielt Troms.

- Troms og Finnmark har de siste åra har opplevd en betydelig vekst i produksjonen av laks. Dette har skjedd samtidig med at produksjonsvolumet på nasjonalt nivå har vært relativt stabilt, sier Ørnebakk.

Fra 2009 til 2014 har den samlende verdien av slaktet oppdrettsfisk og villfisk nesten blitt fordoblet til 14 milliarder kroner.

- Må finne svar

I Troms og Finnmark har det fra 2015 til 2016 vært en volumvekst i slaktet laks på hele 11 prosent.

- Troms og Finnmark kan derfor uten overdrivelse karakteriseres som Norges største og viktigste sjømatregion, sier fylkesråden.

Tyngdepunktet i lakseproduksjonen i Norge er i ferd med å flytte seg nordover. Mens kun 14 prosent av den norske laksen ble produsert i Troms og Finnmark i 2005, blir i dag 22 prosent av den norske laksen produsert i regionen.

- Hvordan vil det se ut om fem år? ti år? Eller 20 år? Hva må vi gjøre for å komme dit og hva må vi passe på? Det er dette vi vil prøve å finne noen svar på etter denne workshopen, sier Ørnebakk.

Sentrale spørsmål

Workshopdeltakerne ble satt sammen i grupper fordelt på fire viktige forskningsområder: sameksistens og renomme, fór og helse, teknologi og nye arter i oppdrett. Disse gruppene diskuterte blant annet følgende spørsmål:

  • Hva slags forskningsprosjekt kan bidra til å redusere konflikten mellom fiskeri og oppdrett?

  • Hva slags forskningsprosjekter skal til for å skape et bedre omdømme for laks som produkt og oppdrettsnæringen lokalt, nasjonalt og internasjonalt?

  • Hva kan næringa gjøre for å skape et bedre omdømme for produkt og industri lokalt, nasjonalt og internasjonalt?

  • Hvilke utfordringer bør prioriteres innen feltet fiskehelse med utgangspunkt i Nord-Norge?

  • Hvilke teknologiutfordringer bør det fokuseres spesielt på

  • Hva kan havbruksnæringa bidra med sikte på bruk av alger som fórråstoff?

  • På hvilke arter (annet enn laks og ørret) bør havrbuksforskningen i nord fokusere på?