Rein har nå kommet til Masterbakkvatna, Sagvatna og Froskevatn i Salangen. Siden det er kalvingstid er dyra sårbare for forstyrrelser. Ikke minst gjelder dette snøskuterkjøring og løshunder.

Trenger mest mulig ro

På Salangen kommunes nettsiden oppfordrer skogbrukssjef Inge Fredheim folk til å ta hensyn til reinflokkene. Det samme gjør leder av reinbeitedistriktet, Ole Johan Eira i Lavangen.

– Ja, rein er veldig sårbar på denne tiden, like før og under kalvingen. Den er lett å forstyrre. Dyra trenger mest mulig ro, sier han til Folkebladet.

– Det er også mye snø i fjellet, særlig øst for Sagvatnet imot Trosen. Der når ikke dyra beite. Derfor vil dyra trekke nedover til lavlandet der det er mindre snø, sier han.

Oppfordrer

Eira sier at snøskuterkjøring på denne tiden er problematisk.

– Ja, jeg oppfordrer alle til å la være å kjøre. Det kan få store konsekvenser. Det er problem om rein trekker ut at dette området. Da må vi drive dem tilbake. Det sliter på dyra og fører til mye merarbeid for oss, sier han.

Hold hunder i band

Eira oppfordrer også til å følge reglene båndtvang på hunder som gjelder fra 1. april.

– Om hunder jager rein vil i verste fall både simla og kalven dø. Vi har ikke hatt så mye problem med dette så langt, men vi ser jo at det skjer mye andre steder. Jeg tror nok at folk flest tar hensyn til dyra og følger reglene, sier han.