– Jeg synes det var veldig bra at han fant tid til å komme hit. Så var det bra at han fikk møte flyfaglinja, Patria, universitetets flygerskole og Forsvarets flygeskole, for så å møte Forsvaret og få en orientering om deres drift. Han fikk sett miljøet som finnes på Bardufoss. At han fikk innblikk i den kommersielle driften, samt utdanning og den sivile og miliære biten var meget bra. Jeg tror det var veldig nyttig for å kunne gjøre gode valg, sier Foshaug.

Tydelig

Når det gjelder Støres uttalelser om helikopterbase og helikopterdrift på Bardufoss, er Foshaug i hovedsak fornøyd, selv om han ikke helt liker at begrepet hovedbase tydeligvis er forsvunnet fra all forsvarsretorikk.

– Støre var tydelig på at hærhelikopter og det helikopterfaglige tyngdepunktet skal være på Bardufoss, og selv om begrepet hovedbase er borte ligner uuttalelsene mye på hovedbasekonseptet. Selvom han sier at han ikke er med på konservere noe, fordi det hele tiden er endringer, så forplikter uttalelsene i allefall så mye adet skal være mye igjen på Bardufoss. Og da er vi på rett vei, sier Foshaug.

Optimisme og gråt

Men Foshaug slipper ikke den store jubelen løs.

– Jeg har gått mange ganger fra å være kjempefornøyd til å gråte i denne saken. Jeg tror på det som sies, men det skal leveres. Og det tror jeg blir gjort. Uttalelsene fra Støre og Anniken Huitfeldt i januar om at basesjefen skal overta luftvingens funksjoner med stab og støttefunksjoner er så nær opp til hovedbasebegrepet som en kan. Fortsatt er en del ting som enn ikke er avklart, men Støre er positivt tydlelig på hvor tyngdepunktet skal være, og det skal vi jobbe i lag med videre, sier Foshaug.

Ikke utenom

Foshaug mener stortingspolitikerne ikke kan komme utenom det faktum at Troms er og blir et forsvarsfylke.

– Fasilitetene vi har, det etablerte miljøet og den rollen Troms har som forsvarsfylke kommer man ikke utenom. Det er jo også fantastisk at Patria fikk vedlikeholdskontrakten på NH90, som gjør at fagmiljøet utvikles både lokalt, nasjonaltog internasjonalt, sier Foshaug.