- Det er en bekymring blant mange om at Forsvaret er i ferd med å ikke bare forberede, men faktisk starte flytting av 339-skvadronen fra Bardufoss. Denne ballen må forsvarsministeren bare legge død.

- Har vært klare

– Ap sa klart i forliket om langtidsplanen at det ikke skal flyttes en tøddel før landmaktutredninga er lagt fram. Det står vi ved. Så tar vi debatten om helikopterstøtte når utredninga behandles. Ap har senest på vårt landsmøte klare vedtak om at Hæren skal ha helikoterstøtte på Bardufoss, og kommer til å jobbe for det, sier Henriksen.

Her er spørsmålet Henriksen har stilt forsvarsministeren:

Etter undertegnedes syn innebærer stortingsflertallets forlik om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) at dette ikke skal skje, og at helikopterberedskapen skal opprettholdes i påvente av Landmaktstudien. Når det gjelder helikopterstøtte til Hæren har som kjent partiene bak forliket flagget ulike syn.

Senterpartiet raser

Reaksjonene kommer etter at et representantforslag fra Senterpartiet, Venstre, SV og KrF natt til onsdag ble avvist i Stortinget.

– En trist dag i Stortinget. Man velger å avvise represenantforslaget om Bardufoss. Presidentskapet uttalte at dette var i strid med Langtidsplan fordi man der har vedtatt å flytte Hovedbasen til Rygge. Dersom Stortinget i fjor faktisk vedtok å legge ned helikopterbasen på Bardufoss, burde det vært eksplisitt uttalt. Likevel er det ingen andre måter å tolke presidentskapet på enn at Stortinget faktisk vedtok å legge ned helikopterbasen på Bardufoss, sier Borch og fortsetter:

- Om de mener de ikke gjorde det, burde det ikke vært avvist av presidentskapet og tatt opp til behandling i Stortinget. Dette er maktmisbruk for å komme seg unna debatten, fordi man ikke ønsker dette som en sak midt i valget.