Da Fylkesmannen i Troms var en av seks klagere på Bardu sitt forsøk på å opprette skuterløyper, ble Fylkesmannen i Finnmark oppnevnt som settefylkesmann og saksbehandler. Klagene er nå behandlet og den gir massiv støtte til alle klagerne mot opprettelse av nye kommunale skuterløyper i et svar over tjue sider. Samtidig avises klagen fra Talma sameby som ikke kom inn rettidig.

- Fylkesmannen opphever vedtak om forskrift om kommunalt løypenett for snøskuter i Bardu kommune, truffet av Bardu kommunestyre 22. juni 2016. Saken henvises til kommunen for ny behandling, heter det i brevet fra Fylkesmannen.

Ikke i indre Troms

Fylkesmannen tar klagen fra Sametinget, Troms Fylkeskommune og Forum for natur og friluftsliv (FNF) i Troms til følge når det gjelder løypene fra Ostu over Leinavatn og til Gamas, samt løypa Altevatnet til nasjonalparkgrensa sør for Bihppas. Selv om saken har vært ute på høring og det har vært avholdt to folkemøter i saken, samt at kommunen har endret forslagene for å gjøre de mer spiselig underveis, er nå hele det kommunale vedtaket opphevet.

Løypenettet fra Ostu til Gamas torpederes fullstendig under hensynet til et sårbart dyreliv og nasjonale mål om å ta vare på landskap, naturmangfold og et tradisjonelt friluftsliv.

– Når det gjelder kommunens endelige vurdering, kan Fylkesmannen ikke se at følgende arter er tatt i betraktning: Fjellrev, jerv, bjørn, gaupe, kongeørn, snøugle, li- og fjellrype, hare og elg. Videre påpekes det at løypa er i direkte konflikt med flere sårbare rovvilt av nasjonal interesse. At den sterkt turede snøugla er observert her, gjør at det anbefales en varsomhetssone på 2000 meter fra januar til juni i området heter det i brevet.

Når det gjelder løypa fra Altevatnet som skal stoppe 100 meter fra grensa til Rohkunborri nasjonalpark ved Bihppas, sier vedtaket at den ikke i tilfredsstillende grad tar hensyn til parken som verneområde og at løypa dermed er i strid med lovverket. Dette til tross for at det i dag gis dispensasjon for kjøring langs denne traseen.

Nei i Salangsdalen

Det blir heller ikke noe av løypa fra Solbakken Camping i Salangsdalen til Sverrevatnan da klager fra Svein Sollid delvis tas til følge. Om forslaget til å endre dagens isfiskeløype over Altevatnet til rekreasjonsløype står det ingenting om. Likevel påvises det såkalt kompetansemangel og saksbehandlingsfeil fra Fylkesmannen slik at hele forskriften vedtatt av kommunestyret 22. juni 2016 oppheves.

Dermed faller drømmen om nye kommunale løyper i Bardu så langt i grus.

Fylkesmannen i Finnmark sier at denne klagebehandlingen vil legge føringer for hva andre kommuner kan vente seg om de også forsøker seg på å opprette nye kommunale løyper slik lovgiver gir adgang til nye forskrifter.

- Den klagebehandlingen vi har gjort vil være viktig for framtidige saker av likende karakter. Den vil også være en viktig veiledning til kommuner, både for Bardu kommune og for andre kommuner, sier miljøvernsjef Bente Christensen til NRK Troms.

Oppgitt ordfører

Ordfører Toralf Heimdal i Bardu kommune er oppgitt, og omtaler fylkesmannens vedtak som skuffense lesning.

– Men det er som forventet, sier han.

Barduordføreren mener at Stortinget, som ved lov har bestemt av kommunene kan opprette skuterløyper, umulig kan ha ment at dette skal bli resultatet.

– Lovendringa om at vi skulle få lokal forvaltning av rekreasjonsløyper er ikke «skjettvatnet» verdt etter denne behandlinga, sier han og vil løfte opp saken til et høyere politisk nivå.

Heimdal vil ha med seg flere politikere i fylket for å spørre lovgiver om dette var intensjonen med lokalt selvstyre i saken. Han tror også at dette vil komme på dagsorden under valget til høsten.

– Lokaldemokratiet er satt til side og motarbeidet her, slår han fast.

Forskjellsbehandling

– I Nordland er det eksempelvis ikke krav om å undersøke kulturminner som ligger under snøen slik en byråkrat i Sametinget krever av oss. Det er minst like mye kulturminner i Grane og Hattfjelldal som her. Dette vil koste oss nær en millioner kroner. Hvem skal betale den regninga, spør en ordfører som mener dette er en uakseptabel forskjellsbehandling.

Heimdal er heller ikke særlig blid på Fylkesmannen i Troms sin hånd i saken.

- Han skal jo veilede kommunene, men de har bevisst holdt unna opplysninger om snøugler og hilokaliteter for sårbare dyrearter under vår saksbehandling. Disse er unntatt offentligheten og ikke tilgjengelig for oss. Dermed kan de nå stå og torpedere vedtakene våre. I tillegg snakkes det om det stille rom her inne. Det er det jo slettes ikke; om sommeren kan man jo kjøre med 60 hesters motor på båt inne på Leina!

Om saken vil komme opp til ny behandling i første omgang, er Heimdal mer usikker på.

- Vi må først se om det er noen vits. Det blir vel slik det alltid har vært med ulovlig skuterkjøring og at flere drar til våre naboland for å kjøre skuter, sier Heimdal til slutt.

rdfører Toralf Heimdal er oppgitt over at lokaldemokratiet sitt ønsker om skuterløyper i Bardu nå er satt til side av Fylkesmannen, Sameting og Fylkesmannen i Troms. – Saken må opp på et høyere politisk nivå og blir en del av valgkampen, mener han. Foto: Ulf Antonsen