– I dag er det Sážžámiljøet sin dag. Vi har et lite marked i gymsalen med salg av kortreist mat, håndverksprodukter og malerier. Ute er det snekkerverksted hvor barn kan lage fuglekasser og vi har også fyrt under grillpanna slik at de som vil kan grille sine pølser. Inne er det friville ungdommer fra Eritrea som står for en kafé. De er bosatte flyktninger og dette opplegget er en del av språktreningen. Vi legger opp til fire slike aktivitetsdager i løpet av året. Ut på dagen kan vi også by på et foredrag av konservator Håvard Haraldsøn Salen om Kaperdalen som kulturminne. Nå inn mot påske kommer det mange hytteboere til Senja, så vi håpet at de også legger turen innom oss, forteller en engasjert Herbjørg Valvåg.

Snekker

Emma Wallerheim (6) er i full gang med hammeren og jobber for må få ferdig en fuglekasse.

– Jeg synes det er artig å snekre. Jeg har laga et bord og en stol til dukkene mine før og nå skal det bli fuglekasse. Den skal tante Lise få og så kan hun ha den på hytta si. Jeg er egentlig fra Silsand, men bor i Kristiansand i dag, så vi er her på påskeferie, forteller den unge snekkeren.

Inne i gymsalen var blant andre Kenneth Isaksen, som stilt ut egne malerier.

– Jeg synes det er litt artig å være her, for en gang i tiden gikk jeg på skole her. Skolen er bygd ut mye siden den gangen, vi hadde for eksempel ingen gymsal, men bare et lekeskur.

Jeg har malt en del fra området her omkring og det er de folk er mest interessert i. Men jeg har et spesielt bilde også, nemlig av taubåten Borg Odin. Det var en dame som ringte meg og bestilte det som gave til mannen, som hadde jobba på båten, men jeg hørte ikke noe mer fra henne, så om du vil kan du få kjøpe bildet, forteller han smilende.

Ann–Grete S. Finjord hadde diverse husflidartikler og en del hjemmebakst. I tillegg til deilige kaker, kunne hun også by på fristende frokostbrød til meget behagelige priser. Folkebladet testet frokostbrødene og kan anbefale dem på det varmeste!

Kaperdalen

Konservator Håvard Haralsøn Salen er ansatt ved Midt–Troms museum og har Senja som hovedområde. Han hadde samlet et tjuetalls tilhørere da han fortalte om Mikkelheimen, Øvre og nedre Kaperdale og utviklingen i området. Det var opprinnelig Sør-Senja Bygdemuseum, historielaget, Hans Kristian Eriksen, sameforeningen og andre ildsjeler som så verdien av å ta vare på den samiske kulturen i området. Kaperdalen samemuseum var et resultat av dette arbeidet. Nå er tiden kommet for gjenoppbygging av bygninger og sikring av de som står. I dag er det tydelig at det har vært innbrudd og bygningene har blitt brukt til fest og nytelse, gjenstander er blitt borte og noen har satt inn igjen en kassert ovn og fyrt opp. Man må få det under kontroll, få til en skjøtselsplan med skjøtsel, tilsyn, drift og respektere disse kulturminnene, mente han.

– Vårt ønske er at Sážžá skal bli et senter med en nasjonal merkelapp, et næringsfyrtårn i Tranøy. I dag er det flere bedrifter som er med, blant annet så har vi et lokalt bryggeri og en cateringbedrift med tradisjonsmat her og så er det en reiselivsbedrift som vil knytte seg opp mot miljøet og være med å ivareta det samiske perspektivet. En gledelig nyhet er også at Senja sameforening er i ferd med å reise seg igjen, kan styreleder Herbjørg Valvåg fortelle.

Emma Wallerheim syntes det var skikkelig artig å snekre. Foto: Birger Caspersen
Jill Johansen handler kaffe og kake hos Michael Habtemichael. Foto: Birger Caspersen
Kenneth Isaksen solgte egne malerier. Foto: Birger Caspersen