Japanske Bella Rousady (16) kom til Finnsnes høsten 2016 som utvekslingsstudent, og bor hos paret Harald og Britt-Eva Jakobsen i Trollvik. Etter et halvt år i Norge som elev ved Senja videregående skole i Finnfjordbotn prater 16-åringen meget godt norsk.

– Hun har tilegnet seg språket vårt i et imponerende tempo, sier vertspappa Harald.

Bella ble medlem i koret Privilegium etter kort tid i Norge, og har vært med på alle opptredener og konsertene koret har hatt etter at hun kom.

Ble nektet visum

Privilegium hadde planlagt en tur til England, og der skulle også den japanske utvekslingsstudenten få bli med. Derfor søkte Bella visumkontoret til den engelske ambassaden i Oslo om visum. Men visumet til den japanske jenta gikk aldri orden. 24. mars reise Privilegium Gospel til England, og Bella da hadde da ikke fått et endelig svar en gang på sin visumsøknad.

– Vi fikk beskjed om at det skal ta normalt 12-14 dager å få en visumsøknad behandlet, og vi hadde sendt Bellas søknad 21. februar, forteller Britt-Eva Jakobsen som altså er Bellas vertsmor under Norgesoppholdet.

– Bella fikk ingen tilbakemelding på søknaden som vi egenhendig måtte reise ned til Oslo med. Da vi møtte opp på visumskontoret fikk vi beskjed om at vi måtte framskaffe bevis for at jeg og Harald var vertsforeldre, noe vi fikk hos organisasjonen American Field Service som står bak systemet med utvekslingsstudenter.

– Vi henvendte oss også til den britiske ambassaden, men fikk til svar at dette ikke var deres bord.

Britt-Eva opplyser at søknaden var vedlagt all mulig tenkelig informasjon om Bella.

– Vi hadde til og med bilde av plakaten som viste hvor Privilegium skulle opptre i England, sier Britt-Eva.

Hun forteller at de fikk beskjed fra visumkontoret om at de ville få høre fra dem, etter at de besøkte visumkontoret i Oslo siste gang 28. februar.

Fikk aldri svar fra visumkontoret

– Vi har ringt utallige ganger til kontoret, og bare fått svar fra en telefonsvarer, det samme har korets dirigent Lise Løvland gjort uten å nå fram.

For et par dager siden kom så koret tilbake fra Englands-turen hvor de har hatt til sammen sju opptredener – mens japanske Bella har måtte være tilbake i Trollvik.

På onsdag fikk plutselig Bella et svar. I posten lå et brev fra «UK Visas & Immigrant» med et svar som inneholdt et avslag datert 16. mars. Et svar som altså kom samtidig som koret kom hjem fra turen i England. Avslaget var ikke signert av noen, men bar kun betegnelsen «UK Visas & Immigrant» øverst i brevet.

En av to hovedbegrunnelser for avslaget var at man mente Bella var for ung, og sannsynligvis ikke ville kunne ta vare på seg. Det vises til at det ikke er vist til spesielle voksne som har påtatt seg ansvaret for Bella under oppholdet.

– Og her har man altså en 16-åring som skulle dra sammen med en gruppe voksne mennesker, sier Harald Jakobsen.

Både han og Britt Eva reagerer imidlertid sterkest på begrunnelse nummer to der det sies rett ut at man ikke tror at den ekte årsaken til turen til England ikke er å dra sammen med koret, men å bli igjen i England.

– Bella, du får skrive et brev tilbake og fortelle at du slett ikke har tenkt å bo i England, du vil bo i Norge, kommer det sarkastisk fra Harald.

– Det er jo et merkelig nærmest anonymt brev med et slikt avslag, sier Britt-Eva.

Hun sier at man stiller spørsmål ved hvordan man kan reise på beina en så stor skepsis knyttet til at ei 16 år gammel jente skulle være med et voksent sangkor til en fire dagers turne i England, en tur koret har vært på flere ganger tidligere.

– Jeg er lurt for 2000 kroner

Bella betalte 2000 kroner da hun sendte en første visumsøknad, og fikk så beskjed om at hun måtte møte personlig opp i Oslo.

– Nå får jeg et avslag som kommer etter at koret er ferdig med turen. Når det gjelder de to tusen kronene jeg har betalt het det at for å få pengene tilbake måtte jeg stoppe søknadsprosessen når jeg eventuelt fikk beskjed om et avslag. Men poenget er jo at jeg ikke fikk avslaget før nå, og har ikke kunnet stoppe prosessen. Altså er jeg egentlig lurt for to tusen kroner, sier Bella.

Korets dirigent Lise Løvland forteller at denne saken stiller seg i et enda mer merkelig lys i og med at tre jenter fra Haiti som er med i koret søkte visum med de samme papirene som Bella, og disse fikk ja innen knappe fjorten dager fra søknadene ble sendt. Hun forteller at hun flere ganger forsøkte å få kontakt med visumkontoret for å ta opp Bellas søknad, men ble møtt av en betalingstelefon der det aldri svarte,

BOR I TROLLVIK: Bella er utvekslingsstudent og passes på av blant annet vertsmamma Britt-Eva Jakobsen.
SVART PÅ HVITT: Her sies det rett ut i avslaget at man mistenker at formålet med Bella Rousadys Englandstur er at hun planlegger å bli i landet.