Operasjonslederen ved Troms politidistrikt melder klokka 10:36 at store styrker rykker ut tilstedet, som ligger på E8 mellom Nordkjosbotn og Tromsø.

Alle nødetater, luftambulanse og Røde Kors har rykket ut til skredet. På Bardufoss er Forsvarets helikopter samt en skredgruppe satt i beredskap.

Ved 11:30-tiden opplyser politiet at redningsmannskaper er trukket ut fra rasområdet på grunn av stor skredfare. Da skal alle involverte være gjort rede for. Politiet opplyser klokka 12:25 at de er helt sikre på at ikke flere enn de tre bilene er tatt av raset. Seks personer var til sammen i to biler og en minibuss.

Politiet evakuerer hele Lavangsdalen, og sier veien vil være stengt ei stund fremover.

Stengt vei

Veien gjennom Lavangsdalen er stengt som følge av raset torsdag formiddag.

Skredet er cirka 200 meter bredt og rundt to meter dypt.

- Vi har vært i telefonisk kontakt med passasjerene i to biler som er tatt, og ingen av dem er skadet. Det er uvisst om de har kommet seg ut av bilene. Nå jobber vi med å finne ut om det er flere biler som er tatt, sier operasjonsleder hos Troms politidistrikt, Steinar Gudmundesen, til iTromsø klokka 10.47.

- Veien er fullstendig sperret. Skredet har gått ikke så langt fra Sarasteinen, så det blir omkjøring via Andersdalen. Vi har ikke noe mer info per nå, legger Gudmundsen til.

Minibuss

– Vi vet at tre biler er tatt. Så langt ingen skadde personer. Vi undersøker om flere er tatt, opplyser han klokka 11:05.

En av de to bilene som skal være tatt er ifølge folk på stedet en minibuss.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) opplyser at skredknappen er utløst i Tromsø.

– HRS har satt et Bell-helikopter og en skredgruppe i beredskap på Bardufoss, sier Alf Hågensen, redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Stor skredfare

Det er svært stor skredfare i Troms torsdag, som er satt til faregrad tre — betydelig — av NVE.  På grunn av bygevær ventes det store variasjoner i både vindstyrke og nysnømengde i regionen, og dermed også i snøskredfaren.

Fortsatt snøbyger og til dels sterk vind fører til stadig pålagring av nysnøflak i mer eller mindre de samme leområdene, hovedsaklig mot øst, melder nettstedet Varsom.no.

Klokka 11:40 melder iTromsø at situasjonen er ikke avklart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OMKJØRING Her er omkjøringsveiene etter raset.

– Jeg snakket akkurat med innsatsleder på stedet og vi kan ikke med hundre prosent sikkerhet si at det ikke er flere enn de tre bilene som er begravd. Vi har trukket ut redningsmannskapet på stedet på grunn av skredfare, men sender inn to lavinehunder over skredet ganske snart, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen til avisa.

Klokka 11.40 kan innsatsleder Robin Lindberg informere om at hele Lavangsdalen blir evakuert på grunn av skredfare. Politiet går dermed i gang med å rydde hele dalen for folk.

Innesperret i bilene

Odd-Ivar Chruickshank, jobber som selger i Lerum fabrikker og var på vei sørover i Lavangsdalen da bilen hans ble tatt i skredet.

- Det var en helt jævlig opplevelse. Bilen min ble skjøvet over mot autovernet på motsatt side av veien av trykket, og jeg dekket ansiktet med hendene mine fordi jeg var sikker på at rutene mine kom til å bli knust. Det føltes som om noen stod og ristet taket på bilen da raset kom, sier Chruickshank til iTromsø.

Odd-Ivar Chruickshank sier han hadde mellom en halvmeter til en meter med snø på taket, og kom seg ikke ut av bilen selv. Bildet viser hvordan han satt før redningen kom.

- En brøytebilsjåfør fikk tak i en nødhammer fra en buss og knuste ruten slik at jeg kom meg ut, sier Chruickshank.

Den andre personbilen som ble tatt var på vei nordover og en minibuss ble også tatt.

– Skredvollen fungerte

Prosjektleder i Statens vegvesen region nord, Knut Øvervoll, opplyser til Nordlys at geolog er i Lavangsdalen for å vurdere faren for nye skred. Han har bestilt helikopter og vil vurdere forholdene fra lufta.

- Hvis vi finner at det er fare for nye skred, vil vi prøve å utløse disse, sier Øvervoll til Nordlys.

Statens vegvesen er klar på at skredvollene har gjort jobben i torsdagens ras. Det til tross for at store snømasser også kom over sikringen og inn på veien.

- Skredvollen har fungert. Det er en grunn til at den er der, og den har jo tatt av for veldig mye av skredet, sier Øvervoll.

Store styrker søkte i raset torsdag formiddag. Alle nødetatene rykket ut til Lavangsdalen. Foto: Kjetil Vik, iTromsø