FINNSNES: Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for å konsekvensutrede havområdet Nordland 6, sør for Lofoten. Områdene Nordland 7 og Troms 2 skal det tas stilling til etter neste stortingsperiode. Forslaget mottar kritikk fra både fiskere og politiske motstandere, av forskjellige grunner.

Ap-ordførere krever konsekvensutredning 15 nordnorske Ap-ordførerne legger press på sentralstyret i partiet, for å få konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Viktig område

– Vi synes veldig lite om det forslaget som har kommet. Det er en grunn til at Fiskarlaget har sagt nei til petroleumsaktivitet i Nordland 6 og 7. Når det likevel åpnes for konsekvensutredning av en del av området, endrer ikke det vår oppfatning, sier Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag.

TILGANG Leder for Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, mener en konsekvensutredning av Nordland 6 vil være den lille tilgangen som oljeselskapene håper på for å trekke inn resten av Nordland 7 og Troms 2.

Oljeaktivitet i Nordland 6 vil ifølge Ingebrigtsen også kunne gå ut over fiske i andre områder.

– Det er et område som all fisken som skal til og ifra Lofoten må gjennom. Om det faktisk skjer en ulykke så vil den faktiske forurensningen bli spredd langs hele Lofotveggen. En del av områdene er også veldig attraktive fiskeområder som vi driver fiske på til daglig. Vi synes forslaget fra AP er en omgåelse av den kunnskapen vi kjenner til om området, og hvor stor betydning disse områdene har for reproduksjon av de ulike fiskebestandene, sier han.

Forundret

I en uttalelse fra Høyre i de tre nordligste fylkene rettes det også kritikk mot forslaget fra AP. Høyre mener AP har gått fra å være samfunnsutviklere og industribyggere til å fokusere på vern og symbolpolitikk.

Positive

Høyre er likevel isolert sett positive til at det åpnes for en konsekvensutredning av Nordland 6.

Tirsdag sa stortingsrepresentantene for AP, Martin Henriksen og Tove Karoline Knutsen, til Folkebladet at de var fornøyd med forslaget og at det skaper en balanse i partiet.