GIBOSTAD: Natt til torsdag 5. januar klokken 00:38 mottok politiet melding om brann i Senjagården på Gibostad. Det viste seg at det brant i ei fløy av bygget som vender mot sør.

Driftsoperatøren Link as har siden 2014 leid deler av Senjagården til drift av Gibostad statlige asylmottak for enslige mindreårige. Sørfløyen inngår ikke asylmottakets leieareal.

Brannen er slukket - alle er evakuert Alle beboerne er evakuerte etter brannen på asylmottaket på Gibostad natt til torsdag. Mistanke

Da brannen brøt ut var det 28 beboere og to ansatte på asylmottaket, som alle ble evakuert og flyttet til hotell. Politiets etterforsking gir, ifølge en pressemelding fra Lenvik lensmannskontor, grunn til å mistenke at brannen er påsatt.

- Av hensyn til den videre etterforskingen kan vi nå ikke gå nærmere inn på hva vi bygger denne mistanken på. Så langt er det ingen mistenkte i saken og etterforskingen pågår for fullt. Politiet er interessert i tips fra publikum, opplyses det.

- Brannen kan ha startet i kjelleren Natt til torsdag begynte det å brenne i et bygg tilknyttet mottaket på Gibostad. Torsdag formiddag var brannvesenet tilbake på inspeksjon. Hjem igjen

Etter å ha bodd på hotell siden natt til torsdag flytter beboerne tilbake i løpet av dagen i dag, fredag.

Mottaksledelsen er orientert om politiets mistanke om ildspåsettelse.

Er ved godt mot etter brannen i natt Mottaksleder: - Skremmende

Heidi Hilmarsdotter Hansen, mottaksleder ved mottaket på Gibostad, synes politiets mistanke er både skremmende og skummel.

- Dette synes jeg er veldig ubehagelig og det gir en følelse av utrygghet, sier hun.

- Hva slags tiltak iverksetter dere nå?

- Vi er i kontakt med UDI for å få styrket bemanninga, slik at vi kan gå brannvakt om natta. Det handler til syvende og sist om å trygge beboerne og personalet, svarer mottakslederen.

Ifølge henne skal de 28 beboerne få komme tilbake til mottaket i 16.00-tiden fredag.

- Vil dere informere beboerne om politiets mistanke?

- Nei, ikke med en gang. Dersom de kommer over noe i media, vil vi informere hver enkelt der og da, svarer hun.

- Har dere opplevd ubehagelige situasjoner på mottaket tidligere?

- Nei. Dette kom veldig brått på. Vi har vært veldig heldige og har stort sett hatt det rolig her hos oss, svarer hun.

POLITIOVERBETJENT Steingrim Ovesen ved Lenvik lensmannskontor. Foto: Maria Holm Simonsen

Politioverbetjent: - Vi vil avhøre vitner

Politioverbetjent ved Lenvik lensmannskontor, Steingrim Ovesen, opplyser at arbeidet med åstedsundersøkelse fortsetter fredag:

- Vi startet torsdag, men vil fortsette i dag. Samtidig vil vi i videre arbeid avhøre aktuelle vitner som var tilstede i forkant, under eller etter brannen, sier han.

Ønsker tips

Han råder publikum, dersom de har tips i saken, om å ta kontakt med politiet på telefon 77 85 22 40.

- Har dere nok sterke bevis, eller er dere avhengige av tips for å komme til bunns i saken?

- Vi er interessert i tips for å få klarlagt det som har skjedd i forkant av brannen. Jeg kan ikke på nåværende tidspunkt kommentere det du spør om, men alt av informasjon som kan bringe saken videre, er vi interessert i, svarer Ovesen.

- Vil dere sette inn ekstra ressurser i helga?

- Nei, men vi har informert mottaket og bedt de om å ta vare på beboerne sine og eventuelt vurdere å sette inn flere folk, slik at de får en kraftigere bemanning, svarer politioverbetjenten.

Ovesen mener ikke at innbyggere ellers rundt omkring i regionen bør være ekstra på vakt etter brannen på mottaket:

- Det er ingenting som tyder på at vi har en pyroman springende rundt, sier han avslutningsvis.

Leder ved Gibostad asylmottak for enslige midreårige, Heidi Hilmarsdotter Hansen, synes politiets mistanke er skremmende og ubehagelig. Foto: Maria Holm Simonsen
28 mindreårige asylsøkere ble evakuert og innlosjert på et hotell på Finnsnes. I løpet av ettermiddagen skal de få returnere tilbake til mottaket på Gibostad. Foto: Carina Hansen