TENNEVOLL: Tennevoll vannverk har hatt store problemer med vannkvaliteten ut fra renseanlegget over flere år, og det har ved flere anledninger vært kokepåbud, heter det i et forprosjekt av sivilingeniør Asle Ræder.

Flere ganger har dagens vannkilde fra Middagselva rett og slett tørket inn ved langvarig barfrost og en midlertidig løsning med å pumpe råvann uten rensing fra Hesjevikelva er løsningen.

– Drikkevannet har periodevis en så høy misfarging av partikler at det ikke tilfredsstiller kravene i forskrifter, fastslår eksperten.

Han mener at dagens vannkilde ikke er hensiktsmessig å benytte da det vanskelig lar seg gjøre å rense i perioder. Under ordskiftet ble det også gitt uttrykk for at godt drikkevann er en viktig faktor for god helse.

Utmerket vann

– Jeg blir litt glad over å være med på et så godt prosjekt som dette, sa sivilingeniør Ræder under redegjøringen overfor kommunestyret, der han fastslår at 80 prosent av nedslagsfeltet er fra høyfjellet og råvannskvaliteten er meget godt egnet til drikkevatn.

Området ligger langt unna vei og bebyggelse med liten påvirkning fra bufe og tamrein slik at risikoen for forurensning er liten.

Små-ørreten vil leve

Det er foreslått å legge en dam om lag 160 meter over havet slik at store deler av kommunen som i dag ikke har kommunalt vann vil kunne få det.

Under ordskiftet uttrykte Viktor Andberg (Ap) bekymring for om uttak av vann kunne tørke ut elva nedenfor vanndammen.

– Som lidenskapelig ørretfisker kan jeg fastslå at fisken vil klare seg godt i elva etterpå og det er ingen fare for at den vil gå tørr, fastslo eksperten overfor politikerne.

Høyere vannavgift

Baksiden av medaljen er at et nytt vannverk med en rekke brannkummer langs traseene som foreslås vil koste for abonnentene.

Det er tenkt tre ulike scenarier for hvor et nytt drikkevann skal framføres. I utgangspunktet er dagens abonnenter pluss Hesjevika et alternativ kostnadsberegnet til 12, 8 millioner kroner. Ved å koble nytt drikkevann til begge sider av fjorden, samt Spansdalen, økes kostnadene til hele 42,8 millioner kroner.

Grønt lys

- Vi skal i dag ta stilling til om vi skal gå videre med Hesjevikelva som vannkilde eller ikke. Saken er veldig enkel, i dag har vi ikke vann, sa ordføreren til en lydhør forsamling vel vitende om at vannet i dag pumpes fra denne elva men med kokepåbud.

I dag betaler abonnentene om lag 2.860 kroner for drikkevann til en bolig på 120 kvadratmeter. Med full utbygging ser et foreløpig overslag ut til å lande på 8.800 kroner i følge rådmannen, noe som er en økning på tre hundre prosent.

– Men det er knyttet stor usikkerhet til dette tallet: hvilke tilskudd vi vil få og hvor mange som vil koble seg til. Uansett må folk betale vannavgift dersom ledningen går rett forbi dem, sier rådmann Erling Hansen.

Brannsikkerheten vil også øke all den tid det skal legges ned brannkummer under en utbygging. Politikerne ga sin tilslutning til å gå videre med et hovedprosjekt om gjøre Hesjevikelva til Lavangens nye drikkevannskilde.