SETERMOEN: Når budsjett og økonomiplan for 2017-2020 skal behandles i kommunestyret i dag, skal Bardu kommune se nærmere på finansiering av investeringsprosjektet for Bardu-skolene. Saken ble først lagt frem i utvalg for omsorg og oppvekst i oktober.

Vant konkurranse

Under skisseprosjektet utarbeidet av Ola Roland AS, som i 2010 vant arkitekturplan- og designkonkurransen ”Framtidstunet” for utarbeidelsen av en samlende skolestruktur på Setermoen i Bardu kommune, ble det lagt frem et estimat over prosjektkostnader for ny skolebygg og renovering.

Her ble det i prosjektet vurdert hvor vidt Setermoen skole eller Bardu ungdomsskole skulle bli prioritert pusset opp eller få helt nytt bygg. I Rådmannens vurdering, er det barneskolen som er foreslått første prioritering.

«Miljøkartleggingen som er gjennomført viser at det er stort behov for å bygge nye skoler på Setermoen [...]De trafikale utfordringene er størst for de minste elevene, altså elevene på barnetrinnet [...]En ny skole plassert nord for Barduhallen vil løse mye av dette. Dersom økonomien til Bardu kommune hadde tillatt det, burde det vært bygget en 1-10 skole i ett byggetrinn. Dette ville gitt de laveste investerings og driftskostnadene.» Står det i sakspapirene.

Ny skole

Ut i fra dette blir det foreslått å først bygge ny skole med barnetrinn nord for Barduhallen. På sikt og innen 2022, er det ønskelig å bygge ny skole med ungdomstrinn, som et tilbygg til barnetrinnet.

Videre bes det at det gjennomføres kun helt nødvendige oppgraderinger av Bardu ungdomsskole slik at skolen kan brukes i cirka fem år til. Prislappen på prosjektet vil være 320 millioner kroner, før merverdiavgiften er lagt til.

Rådmannen påpeker i innstillingen for budsjett og økonomiplanen 2017-2020, at enkelte av de påpekte forhold ved Bardu skolene, ikke er helsemessig akseptabel og kan ikke fortsette, selv om det pågår arbeid med å planlegge nybygging av skoler, og restaurering.

«Uansett valg av fremtidige løsninger vil en måtte ha et fortløpende vedlikehold som sikrer elever og lærere en trygg hensiktsmessig arbeidsplass inntil varige tiltak er iverksatt. Rådmannen har ikke beregnet hva det vil utgjøre i kostnader å gjøre utbedringer på kort sikt i påvente av større renovering og nybygg.» Står det i papirene.

Investeringsstopp

Videre i saken til budsjett og økonomiplanen foreslår også rådmannen tilnærmet investeringsstopp kommende år. Årsaken er grunnet at gjeldsbelastningen for kommunen er alt for stor.