FINNSNES: – Søtsaker som sjokolade, druer og rosiner er giftige for hunder, og selv små mengder kan føre til skader på indre organer og i verste fall død, sier veterinær og indremedisiner Magnus Herjén i AniCura Dyresykehus Oslo.

Spesielt farlig er mørk sjokolade og kakao, som inneholder mye av stoffet teobromin. Teobrominforgiftning rammer nervesystemet, hjertet, blodsirkulasjonen og muskelsystemet. Lys sjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner.

Rosiner, druer og enkelte typer nøtter bør man også, ifølge Herjén holdes unna hunden.

– En hund som har spist rosiner eller druer, kan få  irreversibel skade på nyrene som kan være dødelig.  Symptomer og tegn på nyreskade kan noen ganger komme gradvis og ikke være tydelig med en gang, sier han.

- Diaré

I julen får AniCura inn langt flere tilfeller av kjæledyr med mage- og tarmproblemer enn ellers i året.

– Tidligere var det vanlig å gi hunden og katten restene fra middagsbordet. Det er det heldigvis ikke så mange som gjør lenger. Men i julen er det mange som lar seg friste til å gi hunden eller katten noe ekstra godt. Det kan få uheldige konsekvenser, sier veterinæren.

Herjén minner om at julekaker, gjærbakst og meieriprodukter bør være forbeholdt tobente. Dette er ikke mat som er egnet for hunder, som kan få mageproblemer og diaré.

Pinnekjøtt og ribbe

Å belønne hunden med en liten pølsebit eller litt skinke er som regel greit. De fleste hunder tåler litt kjøtt av okse, gris eller kylling. Verre er det med salt mat som pinnekjøtt, eller fet mat som ribbe og julepølse.

– Salt kjøtt kan gi mageproblemer, og store måltider med fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter. I de mest alvorlige tilfellene kan det lede til sjokk og død. Benbiter kan forårsake store skader i tarmene og i verste fall blokkering eller hull i spiserør eller tynntarm, sier Herjén.

Løk, eller mat som inneholder mye løk, er heller ikke bra for hunden. Løk forårsaker hemolyse, som kan føre til ødeleggelse av røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.

– Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner, og kunstige søtningsstoffer kan være ekstremt farlige. Xylitol er et søtningstoff som brukes hyppig, blant annet i sukkerfri tyggegummi. Xylitol har insulinliknende egenskaper på en hund, og selv små mengder kan medføre alvorlig lavt blodsukker som igjen kan lede til kramper, anfall, koma og død. Senskader på lever er også vanlig ved xylitolforgiftning hos hund, sier han.

Tegn på forgiftning

– Tegnene på at en hund er forgiftet  avhenger av hva den har fått i seg. Symptomer som nedstemthet, slapphet, kvalme og sikling, skjelvninger og kramper bør vekke mistanke. Noen typer forgiftninger vil gi akutte symptomer, mens andre kan komme gradvis over dager til uker, sier Herjén.

Det er derfor viktig å ta hunden til veterinær umiddelbart hvis man har mistanke om forgiftning.

– Kommer dyret tidlig til veterinær, er prognosen ofte god hvis mageinnholdet kan tømmes ved å fremkalle brekninger eller ved skylling av magesekk, eller hvis benbiter kan fjernes ved operasjon. Ring derfor veterinæren med én gang om du tar hunden på fersken i sjokoladeskålen!

Glem heller ikke at flere av de typiske juleplantene er giftige både for mennesker og dyr. Juleroser, julestjerne og amaryllis bør verken barn, hunder eller katter smake på.

Huskeregler

Farlig mat for hunder og katter:

  • Mat med løk

  • Fet mat som for eksempel ribbe

  • Beinrester, spesielt fra fisk, fugl og får

  • Brød, kaker og bolledeig

  • Tyggegummi og andre produkter som inneholder xylitol

Forbudt godteri:

  • Sjokolade

  • Rosiner

  • Druer

  • Nøtter