TORSKEN: Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk, går nemlig inn for å tildele lokalitet Lubben i Karlsøy til Nord Senja Laks i Botnhamn og til Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken. De to selskapene planlegger å drive lokaliteten i samdrift.

Har større behov

Den andre lokaliteten Korsneset/Odinbakken, foreslår fylkesråden blir tildelt Nor Seafood. I dette selskapet er Wilsgård Fiskeoppdrett inne med en eierandel på 17,5 prosent, mens børsnoterte Norway Royal Salmon eier resten.

Fylkesråden mener disse selskapene har mer behov for lokalitetene enn den andre søkeren, som er Marine Harvest — Norges største oppdrettsselskap med shippingmagnaten John Fredriksen i spissen. Søknadene skal opp til behandling i fylkesrådet i Troms førstkommende tirsdag.

– Helt på sin plass

Vertskommunene for grønne konsesjoner får 10,8 millioner kroner i vederlag for hver konsesjon. Det betyr at Senja-kommunene går «glipp» av mange millioner kroner ved at lokale selskaper etablerer seg i andre kommuner.

– Vi skulle gjerne sett at vi kunne beholdt de grønne konsesjonene i egen kommune. Men det er veldig bra at de får konsesjoner i andre kommuner når det er fullt hos oss. Det er viktig slik at de kan ekspandere og utvikle seg videre. Og jeg antar at den fisken som produseres i Karlsøy skal slaktes i Torsken. Det er viktig at slakteriet og filetfabrikken går rundt og at disse arbeidsplassene stabiliseres. Dette er gode nyheter. Og at de små danker ut de store er helt på sin plass.Marine Harvest legger ikke noe igjen på Senja. De slakter alle fisken i enorme slakterier. Det er de små og lokale aktørene som sørger for en stor verdiskapning i våre områder, sier Flakstad.

- Urealisert potensiale

Fylkesråden for næring viser til at både Nor Seafood, Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett har grønne konsesjoner som ikke er kommet i drift. Her ligger det et stort, urealisert driftspotensial, viser han til. Fylkesråden mener derfor at en tildeling til disse selskapene best vil oppfylle formålet i akvakulturloven. På lokalitet Lubben søker Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett om en biomasse på 5.670 tonn. Nor Seafood på sin side søker om en biomasse på 3.600 tonn på lokalitet Lubben.

Torsken-ordfører Fred Flakstad skulle gjerne sett lokaliseringer innen egen kommune, men er uansett fornøyd med at de lokale selskapene ekspanderer. Foto: Morten Dokka