BODØ: Etter nesten tre måneder med hardt arbeid, forskning og konkurranser stod 47 lag fra Norge, Sverige, Danmark og Færøyene klare da startskuddet for den skandinaviske finalen i First Lego League gikk av stabelen i Bodø i helga.

Skolelaget «Ageless» fra Sørreisa sentralskole imponerte, men reiste hjem uten priser.

– «Ageless» fra Sørreisa kjempet tappert, men kapret ingen priser. Laget består av 14 gutter og tre jenter i alderen 13 til 14 år fra Sørreisa sentralskole, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef i Statoil.

Laget kapret plassen i den skandinaviske finalen etter å ha vunnet forskningsprisen og teknologiprisen fra den regionale finalen på Finnsnes tidligere i år.

Forbereder seg til Bodø-finale Team Ageless fra Sørreisa sentralskole har kvalifisert seg til finalen i First Lego League. - Vi må bli bedre på det meste, sier elevene før avreise. Vinnere fra Danmark

Den teknologibaserte turneringen arrangeres i samarbeid med Statoil Morgendagens Helter og samlet i helgen nærmere 800 konkurranseklare barn og lagledere som konkurrerte i kategoriene; samarbeid, markedsføring, forskning og teknologi.

Helgens store høydepunkt var som alltid robotkonkurransen, hvor lagene kjørte selvbygde roboter som de har programmert til å gjennomføre konkrete oppgaver på de spesialbygde banene.

Etter noen hektiske finalerunder var det til slutt The Lego Reefs fra Billund i Danmark som var best sammenlagt og ble kronet til First Lego League Champions.

Laget får dermed æren av å representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i St. Louis i USA neste år.

Kjemper om finaleplass På Finnsnes skal elleve lag kjempe om å komme seg til den skandinaviske finalen i verdens største kunnskapskonkurranse. Stor vilje

Over 900 lag fra ulike skandinaviske byer har siden midten av september lagt ned utallige timer med arbeid for å kunne representere sine regioner i den skandinaviske finalen.

– Gjennom First Lego League og Statoils talentprogram Morgendagens Helter ønsker vi å vekke interessen for forskning, realfag og teknologi. Talentene fra Sørreisa sentralskole har vist en stor læringsvilje og lagt ned mye innsats både på skolen og fritiden. Slik skapes talenter, og forhåpentligvis vil mange av de bli våre morgendagens ingeniører og forskere, sier Instebø videre.

Tar med egen patent til Lego-konkurranse Valgfaggruppa forbereder seg til konkurransen neste lørdag. Der stiller de med egenutviklet patent på å unngå elgpåkjørsler. - Vil se mer

Med hele 17 medlemmer hadde laget flere egenskaper og spille på og brukte ukene før finalen til å jobbe med de eksisterende løsningene.

- De beskriver seg selv som en kreativ gjeng som aldri gir opp. Det er dermed stor sannsynlighet for at vi vil se mer fra dette laget i årene fremover, sier hun.

Årets tema testet oppfinnsomheten til deltakerne og handlet om samspillet mellom dyr og mennesker. Løsningen skulle blant annet gi svar på hvordan vi kan forbedre hverandres hverdag gjennom teknologi.