BERGSBOTN: Akvafarm AS oppnådde i fjor nok et rekordresultat. Settefiskprodusenten hadde faktisk et høyere overskudd enn omsetning.

– Fjorårsregnskapet preges at vi har hatt en bra gjennomført produksjon på settefisken, forteller styreleder i Akvafarm, Edmund Broback.

Økte kostnader

Bedriften har anlegg i Bergsbotn ved Skaland og i Sørfjorden i Dyrøy. Omsetning i fjor var på like under 50 millioner kroner, omtrent 4,5 millioner mindre enn året før. Driftsresultatet kom på i underkant av 9 millioner.

– Kostnadsnivået har gått opp i oppdrettsnæring og vi ser at prisen på settefisk ikke har klart å følge helt med. Det gjør at marginene er svakere enn tidligere år, sier Broback.

Selv med en nedgang i omsetningen endte bedriften med et overskudd på 50,5 millioner kroner. Det er omtrent to millioner mer enn i 2014. Det store overskuddet kommer av at Akvafarm er hovedaksjonær i opprettsselskapet Flakstadvåg Laks.

– Totalresultatet er bra. Aktiviteten innen matfisk har gitt veldig gode resultater de siste årene, med gode prisnivåer, forteller Broback.

Søker utvidelse

Akvafarm er god butikk for aksjonærene, som i fjor tok ut et utbytte på hele 40 millioner kroner. I tillegg ble over 10 millioner overført til bedriftens egenkapital. På produksjonssiden investerte bedriften i fjor i et nytt anlegg for rognkjeks, og jobber nå med å doble produksjonen av settefisk fra 2,5 til 5 millioner.

– Kommunen har stilt seg positive, og det er nå til behandling hos sektormyndigheter, sier Broback.

Styrelederen ser positivt på fremtiden tross nedgangen i omsetningen.

– På landsbasis har det vært en stagnasjon i utsett av settefisk de siste fire til seks årene. Det er fremdeles en underdekning i de to nordligste fylkene. Det er et ønske om å redusere underdekningen, både hos aktørene og hos fylkesmyndighetene. Vi kommer til å utvide produksjonen, men det må skje i samarbeid med kundene. Vi ser positivt på akvakultur som fremtidsnæring, både for regionen og for Norge, sier Broback.

Viktig faktor

Aksjonærene i Akvafarm er Brødrene Karlsen Holding AS med 71 prosent, Odd Steinar AS med 24 prosent og Edmund AS med 5 prosent. I tillegg til å forsyne Flakstadvåg Laks med smolt, leverer bedriften også settefisk til flere andre oppdrettsselskaper i Midt-Troms.

Et nytt år er snart omme og ifølge styrelederen har det vært nok et godt år for bedriften.

– En viktig faktor for det vi gjør er at vi har stabile og dyktige medarbeidere. Det er en kjempeviktig faktor for at vi klarer å gjenskape det som skal til for å få gode produksjoner av settefisk. Det er vi veldig fornøyd med og det ser bra ut driftsmessig også i år, sier Broback.