FINNSNES: Friluftsrådet har innledet et samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) for å gjennomføre undersøkelsene.

- Midt-Troms friluftsråd har tatt et viktig initiativ for å høyne kunnskapen i forhold til tilrettelegging og bruk av friluftslivsområdene, sier fylkesråd for helse, kultur og næring Willy Ørnebakk.

Over flere år

Undersøkelsene er en kombinasjon av besøkstelling med automatiske tellere, spørreskjema og intervju. I tillegg skal det gjennomføres studier av tilrettelegging og slitasje.

- Arbeidet inngår i et flerårig forskningsprosjekt der NMBU og NINA skal studere endringer i besøk og utvikling i områdene, framkommer det i en pressemelding.

Resultatene vil derfor gi ny kunnskap om bruken av områdene, betydning av skilting, og tilrettelegging for bruk av turløyper og innspill på hvordan framtidig ressurser bør prioriteres i forhold til tilrettelegging, skilting mm.

- Behov

- Reiselivet i Nord-Norge markedsføres med opplevelser i særegen natur, som i økende grad tiltrekker seg turgåere og campere. Mange flere enn tidligere kommer seg ut og opp i naturen. Dette gir god folkehelse, skrives det videre.

Problematikken med økt slitasje langs turstier og på fjellet, og manglende tilrettelegging for campingturisme har imidlertid vist seg som en reell utfordring.

- Det er derfor behov for kartlegginger, mener Ørnebakk.

For å bedre tilretteleggingen og minke slitasjen på naturen har fylkestinget i Troms bedt regjeringen om å finne økonomiske løsninger som imøtekommer de økte behovene for tilrettelegging og begrensning av slitasje i turområder som er utsatt for press.