FINNSNES: Det har Utvalg for oppvekst og kultur (UOK) vedtatt.

– Vedtaket gikk gjennom med seks mot én stemme, opplyser utvalgsleder Bjørn-Richard Pedersen til Folkebladet.

Det var ingen i utvalget som stemte imot et forbud, men Ida Hov (Frp) la sin stemme på et langt mer ytterliggående forslag lagt frem av henne selv.

– Ida Hov tok i sitt forslag til orde for å forby alt av hodeplagg i grunnskolen, det vil si hijab, turban, caps og så videre. Forslaget begrunnet hun med å vise til barns religion og politiske frihet, samt hygiene. Forslaget ble frarådet av rådmannen da et slikt forbud vil være lovstridig, sier Pedersen.

Bakgrunnen for ønsket om å forby hodeplagg som helt eller delvis dekker ansiktet, er at slike hodeplagg vil kunne gjøre det vanskeligere å for lærere å utvikle en god relasjon til eleven.

”De vil også kunne gjøre det vanskelig å identifisere elever, og de vil kunne gi utfordringer knyttet til kommunikasjonen mellom lærer-elev og elev-elev i undervisningssituasjoner. Hodeplagg som dekker deler av eller hele ansiktet vil kunne skape utfordringer knyttet til sosial samhandling i friminutter”, heter det i saksframlegget til UOK.

– Var det mye debatt om saken?

– Det var egentlig ikke det, opplyser Pedersen.

Saken må opp til endelig behandling i kommunestyret.

Utvalgsleder Bjørn-Richard Pedersen forteller at det ikke var mye debatt om saken. Foto: Maria Holm Simonsen Foto: Maria Holm Simonsen