FINNSNES: – Altfor mange hunder blir påkjørt fordi eierne glemmer å bruke refleks, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg i AniCura Dyresykehus i Oslo.

September og oktober er særlig farlige måneder;

–Når snøen kommer blir det lettere å se hunder og katter som vimser rundt i veibanen, sier Rygg.

Ifølge AniCura har 55 hunder og 49 katter kommet til deres klinikker i Oslo-området med skader etter påkjørsel det seneste året. Flere har måttet videre til AniCura Dyresykehus for mer alvorlig kirurgi.

- Bli flinkere!

Dyrene som bringes til dyresykehusene har alt fra små skrammer til så alvorlige skader at dyret må avlives.

– De vanligste skadene er bekkenbrudd, benbrudd, hodeskader og brudd i halen. Skader på indre organer forekommer også ofte ved påkjørsler. Blæren kan sprekke, og det kan oppstå store blødninger fra skader på milt og lever, sier Rygg.

I forbindelse med Refleksens dag, som var 20. oktober oppfordrer hun hundeeiere til å bli flinkere til å huske på refleks til seg selv og turkameraten.

I alle fasonger

AniCura har utviklet refleksvester i syv ulike størrelser til hund. De minste kan også brukes til katt. For hver solgte vest går en del av beløpet til Blindeforbundet.

– Vestene er laget slik at de skal passe alle hunderaser, enten de er store, små, brede eller smale. For katter som er alene ute er refleksvest uegnet. Men for katter som går tur sammen med eieren er det en smart investering, sier Rygg.

Reduserer faren

I dag finnes det mange forskjellige typer reflekser å få kjøpt for hunder. Du kan få halsbånd med blinkende lys, refleksdekken, vest, eller refleksspray som kan sprayes rett på pelsen.

– Hvis hunden har lang pels, kan halsbånd med refleks eller lys fort bli vanskelig å se inne i pelsen. Sprayen har ikke like god lyseffekt som en refleksvest eller et refleksbånd, og anbefales kun som et tilleggsprodukt til vanlige reflekser, sier Rygg.

Ifølge Trygg Trafikk reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent ved bruk av refleks.