VANGSVIK: I juli i år fikk Tranøy kommune pålegg av Arbeidstilsynet om å rette opp i to avvik. Det er ikke gjort. Nå risikerer kommunen å må betale 2.000 kroner i tvangsmulkt om dagen.

«Dette brevet er et varsel om at vi vurderer å gi dere tvangsmulkt for at dere skal oppfylle punktene innen fristen», skriver Arbeidstilsynet i et tilsynsbrev til senjakommunen.

Eventuelle kommentarer må sendes til Arbeidstilsynet innen 25. oktober.

«Hvis vi ikke hører fra dere, vil Arbeidstilsynet vedta tvangsmulkt», skrives det videre.

Arbeidstøy

Påleggene handler om at arbeidstakere i hjemmesykepleien verken får utlevert eller blir pålagt å bruke hensiktsmessige arbeidstøy og personlig verneutstyr. Dette til tross for at arbeidstakere ved sykehjemmet og ved omsorgsboligene får.

«Det foreligger brudd på bestemmelsen om arbeidstøy og personlig verneutstyr», opplyser Arbeidstilsynet.

For ifølge loven skal arbeidsgiver sørge for at arbeidstakere får utlevert og blir pålagt å bruke hensiktsmessig arbeidstøy og personlig verneutstyr, dersom de helsefarlige biologiske faktorene ikke kan unngås.

Mangler rutiner

Samtidig liker ikke Arbeidstilsynet at Tranøy kommune mangler rutine for rengjøring, vedlikehold, reparasjon og utskifting av arbeidstøy.

«Virksomheten skal ha nødvendige rutiner og utstyr for å hindre eller motvirke helseskader på grunn av biologisk materiale».

Arbeidsgiver skal ifølge Arbeidstilsynet sørge for at det iverksettes tilfredsstillende rutiner som sikrer at arbeidstøy tas av når arbeidsområdet forlates og oppbevares adskilt fra annet tøy og utstyr.

Tranøy kommune må innen 1. desember gi skriftlig svar om at avvikene er rettet opp i. Dersom det ikke blir gjort, vanker det tvangsmulkt på 2.000 kroner dagen.

- Ikke vanskelig

Det har ikke lyktes Folkebladet å komme i kontakt med rådmann i Tranøy kommune Alf Rørbakk. Assisterende rådmann,  Eigil Andreassen, forteller at han ikke  kjenner til saken, men påpeker at det ikke høres ut som de største utfordringene å få lukket avvikene.