FINNSNES: Det var i desember i fjor at uhellet var ute i Sundlia i Målselv kommune. Nærmere bestemt da en personbil skjenet over i motsatt kjørebane, hvor den traff en trailer i siden. Det resulterte i at personbilen snurret rundt sin egen akse, traff traileren på nytt for så å kollidere i en annen personbil.

Førerne av begge personbilene ble skadet i ulykka. Mannen, som førte bilen som skjenet ut, brakk armen. Føreren av den andre personbilen ble påført brudd i åtte ribbein, brudd i en nakkevirvel, brudd i venstre lårveinsknoke, leggbeim og vristbein, samt høyre lårbein, kneskål og vristbein.

Frikjent

Føreren av bilen som skjenet ut stod i Senja tingrett tiltakt for brudd på både straffeloven og vegtrafikkloven. Senja tingrett fant imidlertid ikke grunn til å dømme han førstnevnte tiltakepunkt – ”for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på en annens kropp og helse”.

– Retten har etter en samlet, konkret vurdering kommer til at tiltalte kom over i motgående kjørebane som følge av en kortvarig oppmerksomhetssvikt, heter det i dommen.

Retten anså ikke at mannens uaktsomhet overgikk det enhver hverdagsbilist gjør seg skyldig i fra tid til annen. Mannen ble dermed frikjent for dette tiltalepunktet.

Likevel dømt

Den eldre mannen gikk imidlertid ikke helt fri etter hendelsen. Retten konkluderte nemlig med at mannen hadde brudd vegtrafikkloven den aktuelle desemberdagen. Dette ved at han ikke var tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, og derfor voldte skade.

Retten fant det riktig å sette straffen til 45 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år.

– Ved straffutmålingen har retten lagt vekt på at det av allmennpreventive grunner er nødvendig å reagere med streng straff for en slik overtredelse av vegtrafikkloven på en strekning som E6, der utvist uaktsomhet under kjøringen vil kunne få betydelige følger for medtrafikanter. Retten har også lagt vekt på de alvorlige skader fornærmede ble påført ved ulykken, heter det i dommen.

Mannen er i tillegg fradømt retten til førerkortet i 16 måneder.