VANGSVIK: I september vedtok kommunestyret i Lenvik å slutte seg til intensjonsavtalen mellom Lenvik og Tranøy kommuner.

I morgen kan Tranøy kommune vedta å gjøre det samme.

Gjensidig tillit

Rådmannens innstilling er identisk med det Lenvik kommune vedtok med 28 mot tre stemmer i slutten av forrige måned.

- Denne avtalen bærer preg av gjensidig tillit, likeverd og velvilje. Begge parter er innforstått med den økonomiske realiteten man står overfor, påpeker rådmann Alf Rørbakk i saksfremlegget.

Begge kommunene har ifølge han store utfordringer med å forbedre kommunale veier og framføre bredbånd til alle innbyggere.

- Kommunene vil derfor i fellesskap se på alle mulige finansieringskilder, herunder statlige midler, infrastrukturmidler til kommuner i prosess, fylkeskommunale midler og eventuelle andre midler, påpeker rådmannen.

- Usikre

Etter at intensjonsavtalen var signert, vedtok politikerne i Tranøy å legge avtalen ut til offentlig ettersyn. Det ble også gjennomført folkemøter.

- Det er noen som er usikre på om man kan stole på at intensjonsavtalen blir fulgt opp. Likeså er det noen som mener Tranøy kommune skulle stilt enda sterkere og mer konkrete krav, opplyser rådmann Rørbakk og forklarer:

- For eksempel knyttet til opprustning av veier, eller krav til at fylkeskommunen må inn med midler.

Innspill

Blant annet mener Tranøy Arbeiderparti at «Den nye kommunen skal prioritere å kunne tilby barnehageplass så nærme barnets lokalmiljø som mulig. Tidlig innsats skal prioriteres for å avdekke og rettlede barn med behov for ekstra hjelp».

De mener også at «Det skal være god og lik kvalitet på opplæringen i hele den nye kommunen».

Tranøy Senterparti mener blant annet at det bør opprettes et kommunalt servicetilbud på Stonglandseidet og at det må legges til rette for videre tettstedsutvikling på Stonglandseidet og i Vangsvik.

Det må også, ifølge Senterpartiet, planlegges et næringsområde (lakseslakteri) på Sør-Senja, så vel som at grendeutvalgene må får mer oppgaver og myndighet.

Positiv

- Dersom kommunestyret ønsker å gjøre endringer i intensjonsavtalen, må det fremmes konkrete forslag om det, slik at forhandlingsutvalget kan ta dette opp med Lenvik kommunes forhandlingsutvalg, opplyser rådmann Rørbakk avslutningsvis.

Hans innstilling er at Tranøy kommune vedtar å slå seg sammen med Lenvik kommune for å danne en ny kommune.

- Tranøy kommune stiller seg positiv til at eventuelle andre kommentarer slutter seg til denne prosessen, heter det i innstillinga.

I morgen behandles intensjonsavtalen mellom Tranøy og Lenvik kommuner i Tranøy kommunestyre. Her ved Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen og Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen. Foto: Maria Holm Simonsen