FINNSNES: I år er det ti år siden Arbeidstilsynets regionkontor for Nord-Norge ble etablert på Finnsnes. Selv om har blitt foreslått å flytte regionkontoret til Tromsø, lar de ikke det gå ut over markeringen.

– Ideen om å lage en markering kom for en god stund tilbake. Det er viktig for oss å markere tiårsjubileet, og vi rår ikke over de beslutningene som blir tatt. I forhold til prosessen som pågår må vi bare beholde roen og se hva som skjer, sier tilsynsleder Angela Westphal.

Alenearbeid

Tirsdag 1. november vil 10-årsjubileet bli markert med et HMS-seminar i Kunnskapsparken på Finnsnes. Der vil Arbeidstilsynet i samarbeid med Lenvik kommune holde to foredrag for de fremmøtte.

– Det ene foredraget handler om alenearbeid, noe som er veldig aktuelt, spesielt når det kommer til havbruk. Det er ofte en økt risiko forbundet med alenearbeid, også i andre sektorer. Det trenger heller ikke å være sikkerheten det går på. Et par eksempler er de som jobber på bensinstasjoner eller alene i en butikk på et kjøpesenter. Da handler det om hvordan passer man på at folk får anledning til å gå på toalettet eller ta lunsjpause, forteller Wespthal.

Åpent for alle

Det andre foredraget på seminaret handler om hvordan ledelsen og de ansatte kan spille på lag.

– Som leder har man mange flere funksjoner å spille på lag med enn det man ofte tenker på, når man skal utføre god ledelse og godt HMS-arbeid. Verneombud, tillitsvalgte og vanlige medarbeidere har ofte masse bra å komme med. Det handler om å se på de som en ressurs, og hvilke tråder man kan trekke i for å oppnå et godt arbeidsmiljø, sier Wespthal.

Tilsynslederen oppfordrer alle til å melde seg på, uavhengig av hvilken rolle de har bedriften.

– Hvem som helst kan melde seg på og arrangementet er gratis. Det er åpent for alle og man må ikke delta på alt. Det er interessant for ledere, verneombud og tillitsvalgte, men jeg synes også det er interessant for helt vanlige medarbeidere, avslutter hun.