FINNSNES: Titusener av If-kunder over hele landet har blitt oppfordret til å fortelle om hva slags vinterdekk de bruker på bilen, hvem som skifter dekkene og hvor gamle de er. Hittil har over 22.000 svart på utfordringen, og tallet øker stadig.

Her kan du se tallene for alle fylkene.

- Ikke overraslende

Statistikken viser hva slags vinterdekk som er på bilen om vinteren, hvem som skifter dekkene og alder på dekkene. I tillegg vises første gjennomsnittlige snøfall i fylket, basert på statistikk fra Meteorologisk institutt.

- Kanskje ikke så overraskende, men vi ser at det varierer veldig fra fylke til fylke og landsdel til landsdel hvordan folk skor bilen sin på vinteren. Og ikke minst hvem som skifter dekkene, kommenterer kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

- Eksempelvis er det en høy andel i Nordland som skifter dekkene sine selv, mens i Østfold er dekkhotell populært, sier han.

79 prosent

Ser man på statistikken for Troms, ser man at hele 92 prosent benytter seg av piggdekk om vinteren. Kun åtte prosent bruker piggfrie dekk. 79 prosent av befolkninga i fylket skifter dekk selv, mens bare 15 prosent, ifølge forsikringsselskapet, benytter seg av dekkhotell.