TROMSØ: Det er Tromsø, Harstad, Finnsnes, Hamnvik, Setermoen, Storsteinnes, Skibotn og Sørkjosen. Det betyr at Sjøvegan og Bardufoss blir borte.

Høringsfrist

Forslaget blir lagt ut med en seks ukers høringsfrist fra fredag. Da får kommuner og andre mulighet til å komme med innspill. Det er Politidirektoratet som skal beslutte kartet for politiet i Troms i januar.

Sæverud innledet med å varsle store endringer.

– Denne politireformen er omtalt som den største reformen for politiet i Norge, sa han.

– Helheten er vel så viktig som enkeltdeler, fortsatte han

Målselvkontoret betjener i dag mange innbyggere. Sæverud forteller at dette var et tema.

- Bedre dekning

– Vi mener den måten vi har satt dette opp gir en bedre dekning i sum. Det er ikke slik at vi ikke skal være tilstede, sa han.

Sæverud var klar på at ambisjonene er å levere bedre polititjenester til innbyggerne.

- Politireformen er vedtatt i Stortinget, og bestillingen er et bedre og mer tilstedeværende politi. Det ønsker vi å få til også i Troms, og jeg håper å få gode og konstruktive høringssvar før jeg sender min tilrådning til Politidirektoratet i desember, sier politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt.

Gamle Troms politidistrikt og deler av gamle Midtre Hålogaland politidistrikt er fra 1. januar 2016 slått sammen til nytt distrikt: Troms politidistrikt, som samler hele Troms fylke.

Politidistriktet har fått i oppdrag å utarbeide forslag til endringer i den lokale organiseringen. Politiet har bl.a. hatt samarbeid med kommunene og de ansatte i en egen styringsgruppe som har diskutert hvilke tjenester politiet forventes å levere og hvilke tjenestesteder det skal være i Troms.

Beslutning

Det formelle samarbeidet med kommunene startet med etablering av en styringsgruppe bestående av representanter fra kommunene, politidistriktet og de ansatte. Første møte 6. juni, så møte 16. september, og siste møte 3. oktober 2016.

Krav til polititjenesten fra styringsgruppa med kommunal representasjon:

  • Responstid - når noe skjer må politiet ha god responstid

  • Ta tak i de alvorligste forholdene så snart som mulig etter hendelsen

  • Jobbe systematisk med forebygging

  • Forsvarlig reiseavstand for publikum - herunder timebestilling

  • God lokalkunnskap som grunnlag for etterretning

På bakgrunn av høringssvarene utarbeider politimesteren sin tilrådning til Politidirektoratet innen 15. desember 2016. Direktoratet har beslutningsmyndighet, og skal beslutte den lokale organiseringen av norsk politi tentativt i midten av januar 2017.