VANGSVIK: Til sammen 144.000 fisk døde under avlusninger ved to av SalMars lokaliteter i august og september.

– Dette er sterkt beklagelig, sier Ørjan Jensen, daglig leder i SalMar Nord AS.

Stor dødelighet

Hendelsene skjedde ved SalMars lokaliteter på Kvitfloget og Skogshamn i Solbergfjorden. Den første hendelsen fant sted 17. august.

GJENNOMGANG Daglig leder Ørjan Jensen i SalMar Nord, sier de jobber med å finne årsaken til den høye fiskedøden ved avlusningene.

– Da var det begge lokalitetene som ble berørt og det var flere enheter som fikk utfordringer, forteller Jensen.

Omtrent en måned senere, 21. september, døde flere fisk i en enhet på Kvitfloget. Til sammen var det satt ut omtrent fire millioner fisk på de to lokalitetene. Ifølge Jensen har de ikke opplevd så høy dødelighet under avlusning i området tidligere. Mattilsynet har blitt varslet om hendelsene.

– SalMar er i gang med en grundig gjennomgang for å finne årsaken til hendelsene, og for å unngå lignende hendelser i fremtiden, sier den daglige lederen.

Rømt fisk

Det har også tidligere i år vært trøbbel ved avlusning på Kvitfloget. I juli rømte det fisk fra lokaliteten da det gikk hull i en notpose i forbindelse med avlusning. Oppdrettsselskapet valgte da å slakte ut all laksen i merda, for å kartlegge antall rømte fisk. Det ble senere anslått at omtrent 5.800 fisk rømte under hendelsen.

Fiskeridirektoratet ga SalMar Nord AS pålegg om overvåkning og uttak av rømt fisk i elleve vassdrag i Troms. I slutten av september viste foreløpige rapporter at det ikke var funnet urovekkende mye oppdrettslaks fra SalMar rømninga i elvene.

I midten av september meldte SalMar Nord AS om mulig rømming fra lokaliteten i Skogshamn, etter at det ble oppdaget et hull i en av merdene. Det ble spekulert i om drivgods kunne være årsaken til hullet. I samarbeid med Fiskeridirektoratet konkluderte oppdrettsselskapet til slutt med at det ikke hadde rømt fisk, og saken ble avsluttet.