SJØVEGAN: Som kjent har disse kommunene vedtatt å gå videre som egne kommuner. Og de slapp”billig” fra fylkesmannens tilråding til Stortinget om kommunereformen sammenlignet med Senja-kommunene.

Utvikle videre

Kommunene ble kort sagt oppfordret til retningsvalg å starte samtaler om sammenslåing fra 2020, eventuelt senere.

– Jeg er i utgangspunktet ikke overrasket at fylkesmannen havna på dette. Med tanke på lokale prosesser og lokale beslutninger er jeg glad for at dette ble tatt hensyn til. Det viktigste nå er at vi får anledning til å gjøre det vi hele tiden har sagt vi skal gjøre. Vi skal jobbe for å videreutvikle og forbedre tjenestetilbudet med tanke på at vi har noen utfordringer å løse fram i tid. Og vi skal også fortsette å videreutvikle det interkommunale samarbeidet, sier Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) til Folkebladet.

Habilitetsproblemer

– Mange av de utfordringene som fylkesmannen beskriver er like problematiske for de større kommunene. For eksempel utfordringer innen barnevern. Og hvis man er opptatt av habiliteringsproblematikk kan en jo bare bla igjennom Folkebladet i en tre års periode. Hvilke kommuner har hatt Kofa-klager og habilitetsproblemer, spør hun.

– Men det er klart at på ett eller annet tidspunkt kan det bli naturlig å snakke om kommunesammenslåinger. Det er ingenting i veien for det den dagen det blir naturlig å gjøre det. Men som jeg har sagt tidligere, de utfordringene fylkesmannen peker på løses ikke ved å flytte kommunegrenser, så lenge vi ikke har en klar oppgavefordeling og heller ikke finansiering som står i forhold til oppgavene, sier hun.

Vil oppheve tvang

Hun har liten tro på at Stortinget vedtar sammenslåinger imot folkeviljen og imot kommunestyrevedtak.

– Jeg tror ikke Stortinget vi vedta noe som innebærer tvang. Per i dag er det jo bare Frp og H som er tilhengere av tvangssammenslåinger. Jeg er litt usikker på KrF om de er enige med seg selv. Det samme gjelder kanskje V. Og Ap har begynt å si etter hvert at de ikke vil bruke tvang. Martin Kolberg har sagt nei til tvang lenge, Helga Pedersen har kommet med noe uforståelige greier og Jonas Gahr Støre har sin egen reform. Og Sp har åpna for å oppheve eventuelle tvangsvedtak om partiet blir en del av regjering etter valget. Det er en misforstått oppfatning at Sp er imot sammenslåinger. Det stemmer ikke, vi er imot at det brukes tvang, sier hun.

– Jeg mener jo også at det er stor ansvarsfraskrivelse fra regjeringens side at de peker på fylkesmennene og sier hva de har sagt, sier Wiggen Prestbakmo.