FINNFJORDBOTN: Driftsproblemene medførte at smelteverket ikke fikk kjørt all røyken inn på anlegget.

– Vi har en grense som går per kalenderår, men vi ligger med grei margin i forhold til de grensene vi har å forholde oss til, sier driftssjef Erlend Olsen.

Folkebladet-TV: Se Finnfjorden og Finnsnes bli røyklagt

Støv til luft

Smelteverket har i dag en utslippsgrense på 550 tonn støv til luft i året.

– Det ser ut til at vi 6. september slapp ut omtrent 2,8 tonn. Hittil i år på den samme dagen hadde vi akkurat passert 200 tonn av konsesjonen på 550, forteller Olsen.

Driftssjefen understreker at tallene ikke er kvalitetssikret, men at de ser ut til å holde seg innenfor utslippsgrensen med normal drift resten av året.

– Det er klart at hvis vi har for mange sånne hendelser så vil vi jo få problemer. Men fortsetter vi i den takten som vi har hittil i år så skal det gå greit, sier Olsen.

Mindre utslipp

Da smelteverket fikk nytt energigjenvinningsanlegg i 2012 var utfordringene med økte utslipp mye større enn de er i dag.

– I 2012, 2013 og litt inn i 2014 hadde vi betydelig mer utslipp enn det vi har nå. De årene måtte vi søke om tilleggskonsesjoner på utslipp, fordi vi slet med å klare konsesjonene våre. Mens nå ligger vi med en god margin, selv om vi ikke ønsker å slippe ut som vi gjorde nå den dagen i september. Samtidig ser vi at driftsregulariteten på det nye anlegget bare blir bedre og bedre, noe som gjør at vi faktisk slipper ut mindre og mindre, selv om det er like synlig hver gang vi gjør det, forteller driftssjefen.

Utslippsregler

Seksjonsleder ved industri- og havavdelingen i Miljødirektoratet Ragnhild Orvik, forteller at bedriftene normalt rapporterer inn utslippene per kalenderår, men at det finnes unntak. Hvilke reaksjoner direktoratet kan komme med overfor bedriftene er forskjellig fra hendelse til hendelse.

– Det viktigste for oss er at de kommer i normaltilstand og følger loven igjen. Men hvis et utslipp er stort kan vi også vurdere andre reaksjonsformer. I ekstremt alvorlige tilfeller kan vi anmelde bedriften, men nå snakker vi helt generelt. Vi anmelder vel en ti saker i året hos Miljødirektoratet på industrisiden vil jeg tro. Men i tillegg til det kan det være vi pålegger de å utføre tiltak for å bedre situasjonen. De tvangsmidlene vi har da er for eksempel bruk av tvangsmulkt, forteller Orvik.