FINNSNES: Intensjonsavtalen er fremforhandlet mellom Lenvik og Tranøy kommune og kommunestyremøtet åpner dørene for andre nabokommuner som vil ønsker seg inn i en ny sammenslått kommune.

Kommunereformen har de to siste årene vært til behandling i Lenvik kommunestyre flere ganger, sist da intensjonsavtale mellom seks Midt - Troms-kommuner ble lagt fram for kommunestyret  i juni. Denne ble vedtatt med 28 mot to stemmer.

- På bakgrunn av prosesser i de fire andre kommunene, Berg, Torsken, Sørreisa og Målselv, som endte opp med vedtak om at de skulle bestå som egne kommuner, ble det bare Tranøy og Lenvik som gikk videre i prosessen. Den bygger på overnevnte vedtak i Lenvik kommunestyre, og vedtak fra Tranøy kommunestyre 21. juni 2016:

«Da gjeldende intensjonsavtale er bygd på forhandlingsresultat mellom seks kommuner, hvorav fire synes å ha trukket seg fra denne, er grunnlaget for å ta stilling til sammenslåing falt bort. Gjenværende alternativ kan være en sammenslåing med Lenvik kommune. Tranøy kommune vil søke Fylkesmannen i Troms om forlenget frist for å avklare grunnlaget for dette alternativet.»

Ny kommune skal hete Senja En ny sammenslått kommune av Tranøy og Lenvik skal hete Senja kommune. - Godt klima

Det ble også satt dato for ny behandling og valgt forhandlingsutvalg i Tranøy kommune.

Forhandlingsutvalgene i de to kommunene har hatt tre møter, som har vært preget av godt klima og vilje til å få til en god intensjonsavtale, melder Lenvik kommune på sin hjemmeside.

Prosessen videre er at Lenvik kommune behandler avtalen 29. september (torsdag denne uka) og Tranøy har sitt kommunestyremøte 25. oktober 2016.

– Det var ingen diskusjon rundt navnet Etter kommunestyremøtet i Tranøy tirsdag kom det frem at en storkommune etter sammenslåingen kan få navnet Senja kommune. – Feil fokus, mener ordføreren. Innstilling

I forkant av behandlingen i kommunestyret legger rådmannen fram en innstilling i tre punkter:

  • Med bakgrunn i den framforhandlede intensjon savtalen mellom Tranøy og Lenvik kommune vedtar Lenvik kommunestyre å slå seg sammen med Tranøy kommune for å danne en ny kommune.

  • Lenvik kommunes oppnevnte forhandlingsutvalg gis mandat til å gjøre endringer av ikke prinsipiell karakter dersom det skulle bli nødvendig etter behandling av intensjonsavtalen i Tranøy kommunestyre.

  • Lenvik kommunestyre vedtar at, dersom noen av de andre nabokommunene likevel skulle bestemme seg for å bli reformkommune, ønskes de velkommen inn i den nye kommunen på vilkår framforhandlet i ny intensjonsavtale. Eventuell ny intensjonsavtale legges fram for kommunestyre til behandling.