FINNSNES: - I forrige uke gjennomførte vi kontroller av klasse 3-busser i hele Nord-Norge. Vårt fokus har vært å informere og å øke bevisstheten om hvor viktig det er å bruke bilbelte også i bussen, sier Ann Synnøve Elvevoll, kampanjeansvarlig i Statens vegvesen Region nord.

56 busser har blitt stoppet og samtlige bussjåfører har brukt belte.

- Av de totalt 962 busspassasjerer som ble kontrollert var det 20 passasjerer uten belte. Et barn under femten år var usikret, 19 voksne og av disse ble 17 bøtelagt, forteller Elvevoll.

Hun forteller at det er vanskelig å sammenligne disse tallene med dem fra kontrollen som ble gjennomført i vinter.

– Men vi er glad for at kontrollene avdekker at så mange i vår region bruker beltet i buss.

Kommet for å bli

Tiden for muntlige advarsler er omme. Både gebyret og kontrollformen er kommet for å bli.

- Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg. Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke, sier Elvevoll.

- Vi ser at busspassasjerer som ikke bruker belte oppgir at årsaken er gammel vane og at de glemmer det. Informasjon i bussen er avgjørende, både i form av informasjonsmateriell og muntlige påminnelser fra sjåføren, sier Elvevoll.

God vane

- Det at ikke alle busser i trafikk har belte, kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når det er tilgjengelig. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men der passasjerene ikke tok dem i bruk, forteller Elvevoll, som håper at du gjør det å feste beltet om bord i bussen til en vane hver gang det er tilgjengelig.