ROSSFJORD: - Det var veldig artig, sier den lykkelige jegeren til Folkebladet.
Natt til søndag 25. september startet det som for mange er høstens vakreste eventyr: elgjakta. Ernstsen, sønnen og noen kamerater dro ut i skogen på morrakvisten i håp om å «få napp».
- Det var litt laber stemning tidlig på dagen, og vi satte oss derfor ned og tok en kopp kaffe, sier 83-åringen.
- Artig
Det tok imidlertid ikke lang tid før skogens konge kom luskende forbi.
- I 11-tida skjedde det. Det var da jeg skjøt. Det gikk ganske fort i grunn, sier han.
For i siktet hadde nemlig 83-åringen ei fjorårsku på rundt 130 kilo.
- Det var veldig artig, siden kameratene mine så inderlig lenge har ønsket at jeg skulle få muligheten til å skyte - og det gjorde jeg, sier han og tilføyer:
- Jeg skuffet heller ikke, for kua falt om stein dau med det samme, sier han.
- Kan bli flere
Ernstsen har siden 1980 gått på jakt, men han har aldri skutt en elg før.
- Jeg var borte fra elgjakta i mange år, men har i det siste slengt meg med av og til. Tenk at jeg er 83 år og at dette er min første elg, sier han stolt til Folkebladet.
- Hvor tok du den?
- To kilometer nedenfor brua, mot Rossfjord i Rossfjordstraumen. Rett opp i skogen der seila ho om, svarer han.
Da Folkebladet snakket med 83-åringen var de allerede i gang med å lempe elgkua på traktoren.
- Vi skal frakte henne til Sultindvika hvor vi har slakteri, sier han.
- Hvor mange dyr har dere igjen?
- Vi har 12 dyr til sammen, så plutselig har jeg skutt enda en elg, svarer han avslutningsvis.
- Får ikke røre kjøttet
Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal kartlegge om den dødelige dyresykdommen CWD har spredt seg til Midt-Troms.
- Det betyr at jegerne ikke får røre kjøttet før man har fått svar på prøvene, forteller Jan Oddvar Eriksen, leder i Lenvik og Sørreisa ettersøksring.
CWD står for «Chronic wasting disease» og kan sammenlignes med skrapesjuke hos sau eller kugalskap. Kartleggingen utvides nå til å også omfatte overvåkningskommunene i Troms.
Søndag kveld møttes alle jakt-valdene i Rossfjord hvor de tok med seg elgens hode for prøvetaking.
- Det er prøver av elgens hjerne vi skal ta, og det er viktig å huske på at ingen får røre kjøttet før man får svar på prøvene. Det kan ta to til fire dager, sier Eriksen.