SJØVEGAN: Laksen fra SalMar Nord AS hadde en vekt på 3,5-4,0 kilo da den rømte. Rune Muladal i Naturtjenester i Nord forteller derimot om oppdrettslaks i varierende størrelse i vassdragene i Salangen.

Alle størrelser

I Salangselva og Løksebotnelva viser observasjonene så langt at det er omkring 20 prosent innslag av rømt oppdrettslaks i begge elvene.

– Vi har funnet oppdrettslaks fra rundt 3 kilo til 10 kg. Med andre ord så er der oppdrettslaks som kan stamme fra flere kilder enn den rapporterte rømninga fra SalMar, sier Muladal.

Etter rømminga i sommer fikk SalMar Nord pålegg om å overvåke og ta ut rømt fisk fra totalt 11 vassdrag. Foreløpige rapporter viser at det ikke er funnet urovekkende mye oppdrettslaks av størrelse fra SalMar rømninga i de øvrige elvene heller.

Godt med villaks

Lyspunktet er at de har observert bra med villaks i Salangsvassdraget og i Løksebotnvassdraget.

– Sammenlignet med tidligere år ser det ut som det er en del mer villaks i elvene i år.

I denne registreringen skulle vi kartlegge omfanget av oppdrettslaks samt gjennomføre uttak av oppdrettslaks på gyteplassene. Det vi så var at det var relativt lite oppdrettslaks på gyteplassene til sjøørreten som gyter nå. Men vi ser også at en stor del av oppdrettslaksen har lus. Det betyr at den er nygått. Derfor kan det komme mer oppdrettslaks på elva fremover og vi skal gjennomføre uttak også når det nærmer seg gytetiden til villaksen, sier han.

Skyter med harpun

De dykker nedover i elva og bruker harpun for å ta ut oppdrettslaksen.

– Når du har erfaring er dette en effektiv metode. Vi kan effektivt plukke ut oppdrettslaksen fra elva og skyte disse med harpun. Det blir tatt skjellprøver for dokumentasjon. I tillegg gjør grunneierlagene en formidabel innsats, blant annet tar de ut oppdrettslaks fra laksetrappa i Kistefossen. Og villaksen blir båret opp til oversiden av trappene og sluppet ut. Dette er tungt arbeid og gjennomføres av ildsjeler som er seriøst opptatt av å få opp laksestammen i elva. Vi har en god dialog og samarbeider godt med dem, sier han.

Muladal forteller videre at de observerte 20 prosent innblanding av oppdrettslaks i Løksebotnelva. Etter uttak med harpun ble mengden oppdrettslaks redusert til under 3 prosent.