BARDUFOSS: Forsvarsbygg investerer i miljøvennlig oppvarming på Bardufoss, og dermed skal CO2 erstattes av vanndamp.

175 millioner

- Når en stor oljefyrt varmesentral tas ut av bruk og erstattes med et moderne flisfyringsanlegg er det et miljøtiltak som monner. Omleggingen i Bardufoss leir sparer klimaet for påkjenningen av inntil 5.200 tonn CO2 hvert år, sier prosjektleder Stian Rene Nilsen i Forsvarsbygg.

Kontrakten Forsvarsbygg har inngått med Bioenergy AS i september er estimert til en verdi på vel 175 millioner kroner.

Fases ut

Oljefyrene fases ut, og både Bardufoss og Heggelia leir blir oppvarmet med varmt sirkulerende vann fra et nytt fjernvarmeanlegg som driftes og eies av Bioenergy, melder Forsvarsbygg i ei pressemelding.

Leveransen av varmtvann skal etter planen starte opp rett over nyttår og deretter løpe i 20 år fra oppstarttidspunktet.

- Når fjernvarmeanlegget på Bardufoss står ferdig, har Forsvarsbygg satt i drift fem anlegg som til sammen sparer miljøet for tonnevis av CO2-uslipp i året. Dette er en styrt avvikling av fossilt brenn-stoff i militærleirene, sier Nilsen.

Kostnader

Fjernvarmeleverandøren etablerer en ny energisentral basert på biobrensel med en grunnlast på fliskjeler med en kapasitet på 4,2 megawatt, og en spisslast/backup med fyringsolje med en kapasitet på 12 megawatt.

Med denne avtalen får Forsvarsbygg en fast energipris levert i 20 år. Energiprisen kan kun kreves in-deksregulert i samsvar med endringen i SSBs konsumprisindeks.

På denne måten holdes kostnadene på energi på et stabilt nivå og gir forutsigbarhet for driftskostnade-ne for Forsvarsbygg. Finansieringen er støttet av Enova.